Începutul Postului Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri românești
Începutul Postului Paștelui 2023. Iată care sunt cele mai importante tradiții în Postul Peștelui 2023!
Începutul Postului Paștelui 2023. Postul Paștelui durează 48 de zile, timp în care creștinii ortodocși nu trebuie să mănânce alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, brânză, carne, unt și să fie mai buni și mai înțelegători.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă).
În 2023, Postul Paștelui sau Postul Mare începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox.
Creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului care are loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.
Citește și: Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Înainte de începutul Postului Paștelui credincioșii lasă sec de carne pe 19 februarie când este și Duminica Înfricoșatei Judecăți și pe 26 februarie când se lasă sec de brânză. De pe 27 februarie 2023 începe oficial Postul Paștelui o perioadă în care credincioșii nu trebuie să consume alimente de dulce și să postească cu trupul și cu sufletul.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În perioada aceasta de 40 de zile este interzis consumul de carne sau de lactate. Mai mult decât atât, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc. Totoddată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor. De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea.
În zilele în care ții post, trebuie să faci și fapte bune. Trebuie să dai de pomană celor săraci, iar dacă nu ai posibilități, împarte măcar o bucată de pâine.
în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Este necesar pentru sufletul creştinului ca acesta să meargă să se spovedească în post. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de obicei, în ultima săptămână de dinainte de Înviere. De fapt, aceasta este estența postului.
Citește și: Paștele catolic în 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?