”Videoconferinţa la nivel înalt a început”, a anunţat pe Twitter un purtătot de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel cu puţin înainte de ora 13.00 GMT (16.00, ora României).
”UE este pregătită să intensifice discuţiile, noi suntem disponibili 24/7. Să injectăm un nou impuls negocierilor”, şi-a exprimat dorinţa, cu puţin înainte, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, într-un mesajpostat pe reţeaua de socializare.
Citeste si: China se teme de un nou val de coronavirus. Testare în masă în Beijing, după apariția unui nou focar de infecție În afară de Bohnson şi von der Leyen şi Michel, reprezentantul celor 27, preşedintlee Parlamentului European (PE) David sassoli şi negociatorul-şef UE al Brexitului Michel barnier asistă la reuniune de partea europeană.
Negociatorul britanic David Frost, ministrul de stat Michael Gove şi ambasadorul britanic la UE Tim Barrow sunt de asemenea prezenţi.
Premierul britanic urma să se felicite cu privire la faptul că UE ”a acceptat să intensifice discuţiile în iulie” şi să-şi exprime dorinţa ”unui angajament şi unei energii reînnoite în vederea încheierii unui acord până la sfârşitul verii”, a anunţat numărul 10 de pe Downing Street.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Un profesor din Târgu Jiu a divulgat subiectele de la Evaluarea Națională. Ce a făcut este incredibil!
Michel Barnier consideră că data limită a unui acord este 31 octombrie, cu scopul de a lăsa celor 27 şi regatului Unit timp să ratifice un tratat cu privire la noua relaţie între Londra şi Bruxelles, care să intre în vigoare la
1 ianuarie 2021.
Este pentru prima oară de la plecarea regatului din Uniune, la 31 ianuarie, când Boris Johnson se implică persoal în negocieri.
Situaţia- după patru runde de negocieri începând din martie- este simplu de rezumat: britanicii şi europenii s-au cramponat pe poziţii ireconciliabile, împiedicând orice avansare. ”Nu am ajuns nicăieri!”, rezuma un oficial european de rang înalt.
VARĂ INTENSĂ
În ceea ce priveşte o eventuală prelungire cu unul sau chiar doi ani a tranziţiei, care se încheie la 31 decembrie 2020, regatul a închis subiectul vineri, notificându-şi ”în mod oficial” UE refuzul oricărei prelungiri, aşa cum repetăneîncetat de luni de zile.
Astfel, mai puţin în cazul unei lovituri de teatru imprevizibile din partea lui Boris Johnson, această ”conferinţă la nivel înalt”- numele său oficial- urma mai ales să ia act de divergenţe şi să reitereze voinţa comună de a evita un ”no deal”, catastrofal pentru economiile deja afectate din plin de pandemia covid-19.
Londra şi Bruxellesul au convenit deja, înainte de reuniune, să accelereze negocierile. Calendarul din iulie este plin, cu întâlniri în fiecare săptămână, când la Bruxelles, când la Londra, mare parte în comitet restrâns, în vederea unei avansări în dosarele cele mai conflictuale.
Între ele se află garanţii cu privire la o concurenţă echitabilă în domeniul fiscal sau al mediului- "level playing field"-, cerute de UE, care se teme de apariţia unei economii dereglementate la poarta sa.
Dar şi rezolvarea diferendelor între cele două părţi su problema explozivă a pescuitului.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: Mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la 1 noiembrie
În cazul unuieşec, numai reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)- cu taxele lor vamale mari şi controalele vamale- se vor aplica relaţiilor comerciale între foştii parteneri.
Această perspectivă nemulţumeşte mai ales organizaţia patronală europeană Business Europe, ”extrem de îngrijorată” de situaţia negocierilor.
Secretarul britanic însărcinat cu Comerţul Greg Hands a reiterat luni, la postul public german, că Londra vrea doar o relaţie comercială clasică, la fel ca cea dintre UE şi Canada şi că respinge cerinţele Bruxellesului cu privire la respectarea condiţiilor concurenţei.