Încheierea situației școlare în 2023. Ministerul Educației a publicat marți seara un proiect pentru modificarea ROFUIP în ceea ce privește modul în care vor fi încheiate mediile elevilor, în contextul grevei din educație. 

În contextul grevei din educație, examenele naționale ar putea fi decalate. Potrivit scenariilor, dacă greva din învățământ nu se va opri până la finalul acestei săptămâni, primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe în limba română, într-o limbă străină și digitale ar putea fi echivalate cu notele obținute în liceu la respectivele discipline. 

Iată cum se vor calcula mediile la finalul anului școlar 2022-2023!

Încheierea situației școlare în 2023.

Încheierea situației școlare în 2023: Ministerul Educației, decizie importantă. Cum se vor calcula mediile?

[Sursa foto: Facebook- FSLI România]

Încheierea situației școlare în 2023. Cum se vor calcula mediile?

Greva din învățământul de stat a fost declanșată pe 22 mai. După nenumărate negocieri între sindicate și Guvern nu s-a ajuns la decizie care să fie favorabilă cadrelor didactice. 

Autoritățile au găsit soluții pentru ca mediile elevilor să fie încheiate. Situația școlară a elevilor va putea fi încheiată doar cu două note, potrivit proiectului publicat de Ministerul Educației.

„În anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 

Citește și: Un milionar chinez de 56 de ani a dat Bacul de 27 de ori

Încheierea situației școlare în 2023.

Încheierea situației școlare în 2023: Ministerul Educației, decizie importantă. Cum se vor calcula mediile?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”, a fost anunțul Ministerului Educației.

 

Potrivit ROFUIP, art 107, alin (4) prevede: Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Citește și: Greva din învățământ continuă: astăzi, 7 iunie 2023, este așteptată o nouă rundă de negocieri

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, prevede la articolul 109, alineatul 1: „La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

Media generală anuală se calculează conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022 care spune astfel:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, potrivit regulamentului.

Citește și: Cum influențează greva desfășurarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională

Încheierea situației școlare în 2023.

Încheierea situației școlare în 2023: Ministerul Educației, decizie importantă. Cum se vor calcula mediile?

[Sursa foto: Facebook- FSLI România]

Încheierea situației școlare în 2023. Corigențele

Examenele de corigență pentru elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale se susțin în perioada 3-14 iulie 2023. Elevii de liceu din clasele terminale care au trecut corigențele vor putea susține Examenul de Bacalaureat în sesiunea din august: în perioada 17 – 24 iulie 2023. 

„Elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care au promovat examenele de corigență în sesiunea 3 – 14 iulie 2023, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2023”, conform unei note trimise de Ministerul Educației către Inspectoratele Școlare Județene.

Citește și: Înscrieri BAC 2023: Până pe ce data se fac înscrierile la examenul pentru clasa a 12-a? Anunț important

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si