Un tribunal din Thailanda a condamnat o fostă funcționară publică la un termen record de închisoare- 43 de ani și șase luni pentru încălcarea legii stricte a țării privind insultarea sau defăimarea monarhiei, potrivit postului Al Jazeera.

Curtea Penală din Bangkok a găsit-o marți vinovată pe femeie de nu mai puțin de 29 de capete de acuzaare. Este vorba de încălcarea legii privind postarea de clipuri audio pe Facebook și YouTube cu comentarii considerate critice pentru monarhie, a declarat grupul Thai Lawyers for Human Rights.

Citeste si: "Nu vă fie frică, ieşiţi în stradă". Opozantul rus Aleksei Navalnîi, 30 de zile în arest

Mișcări de protest anti-monarhie în Thailanda

Sentința, care apare pe fondul unei mișcări de protest în cadrul căreia s-au văzut critici publice fără precedent la adresa monarhiei, a fost condamnată rapid de grupurile de drepturi.

Femeia condamnată are 60 de ani și se numește Anchan:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Femeia condamnată are 60 de ani și se numește Anchan:[Sursa foto: Twitter]

„Verdictul curții de astăzi este șocant și transmite un semnal de înghețare a coloanei vertebrale. Sentința arată că toate criticile la adresa monarhiei nu vor fi tolerate, ci vor fi, de asemenea, aspru pedepsite”, a declarat Sunai Phasuk, cercetător principal pentru Human Rights Watch.

Citeste si: Donald Trump urmează să graţieze aproximativ 100 de persoane în ultima sa zi la Casa Albă

Încălcarea legii thailandeze a lez-maiestății- cunoscută pe scară largă sub denumirea de articolul 112- se pedepsește cu închisoare de trei până la 15 ani pentru un cap de acuzare.

Legea este controversată nu numai pentru că a fost folosită pentru a pedepsi lucruri banale precum un like la o postare pe Facebook, ci și pentru că oricine- nu doar regale sau autoritățile- poate depune o plângere care poate duce persoana acuzată în proceduri legale de ani de zile.

Maha Vajiralongkorn
Maha Vajiralongkorn, regele Thailandei

Regele Thailandei, expus unor critici fără precedent

Regele Thailandei a făcut în noiembrie 2020 primele sale comentarii publice despre demonstrațiile pro-democrație care au cuprins țara de mai bine de patru luni, într-o rară discuție pe care a avut-o cu jurnaliști de la posturile de televiziune CNN și Channel 4 News.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

A fost pentru prima oară când Maha Vajiralongkorn a stat de vorbă cu presa străină în ultimele patru decenii.

Ultima dată când a vorbit cu jurnaliștii străini a fost în 1979, când încă era prinț și nu urcase pe tron.

Regele a spus în mini-interviul acordat celor două posturi de televiziune că țara sa este „tărâmul compromisului”, ceea ce ar sugera că ar putea avea în vedere o modalitate de a ieși din lungul impas politic.

Întrebat ce le-ar spune protestatarilor care au ieșit pe străzi cerând reforme, regele Vajiralongkorn a spus inițial „no comment”, dar apoi a adăugat: „Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă”, a repetat monarhul. El a mai spus că Thailanda este o țară pașnică și a completat: „Iubim poporul thailandez, indiferent ce-ar fi”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si