Deputații REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus o inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

Banii din amenzi ar urma să fie folosiți pentru finanțarea programelor naționale de prevenire a consumatorilor de droguri

Propunerea legislativă prevedere înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1000 și 3000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal, potrivit Mediafax.

Inițiatorii care au propus acest proiect vor ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naționale de prevenire a consumatorilor de droguri.

Inițiatorii care au propus acest proiect vor ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naționale de prevenire a consumatorilor de droguri.

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Un bărbat s-a spânzurat în pușcărie. A fost găsit cu un cordon textil în jurul gâtului

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Totodată, inițiatorii care au propus acest proiect vor ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri. Propunerea legislativă este elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către aceste pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfălurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford.

Acest proiect de lege a fost inițiat din 2019 în România 

”Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine.

Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative.

Citește și: Polițiștii din Buzău au descins la o grupare specializată în trafic de droguri de risc

Acest proiect de lege a fost inițiat din 2019 în România .

Acest proiect de lege a fost inițiat din 2019 în România .

[Sursa foto: Pexels.com]

Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog  românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC), arată comunicatul REPER.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Proiectul de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele.

Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Abia în martie 2021 Guvernul Cîțu a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini, conform G4 Media.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si