Update: Incident electoral la secția de votare nr. 49 din orașul Măgurele. Un alegător a fost sancționat cu o amendă de 600 de lei de oamenii legii după ce aceștia au fost sesizați că și-a fotografiat buletinul de vot. 

„La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 11:12, polițiștii orașului Măgurele au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare numărul 49 din orașul Măgurele, un alegător a fotografiat buletinul de vot.

Polițiștii orașului Măgurele s-au deplasat imediat la fața locului, unde au identificat persoana respectivă, fiind vorba despre un bărbat de 49 de ani.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, context în care au aplicat o sancțiune cocontravențională conform articolului 108 lit. o din Legea nr. 115/2015, cu amendă în valoare totală de 600 de lei”, au transmis reprezentanții IPJ Ilfov.

Update: Confruntare verbală, injurii și porniri violente la secția de votare nr. 209 din localitatea Singureni între două grupuri adverse de susținători și votanți. Polițiștii și jandarmii au intervenit pentru aplanarea scandalului. Un bărbat a primit amendă de 1400 de lei pentru continuarea campaniei electorale după încheierea oficială. 

„La data de 9 iunie a.c., ora 11.30, poliţiştii secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Călugăreni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în secţia de votare nr.

209 din localitatea Singureni, s-ar fi întâlnit două grupuri adverse de susţinători şi votanţi, între aceştia având loc un schimb de injurii. Forţele de ordine publică prezente, respectiv poliţişti şi jandarmi, au intervenit pentru aplanarea stării conflictuale. Un bărbat, reprezentant al unei instituţii publice din comuna Singureni, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 1.400 de lei, conform prevederilor legii 115/2015, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei”, au transmis, duminică, oficiali ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu.

Update: Conflict monstru în Dâmbovița, chiar în ziua votului! Doi candidați la alegerile locale au fost amenințați și bătuți. Oamenii legii au fost nevoiți să intervină cu spray-uri lacrimogene pentru a calma spiritele. 

„Un candidat la funcţia de primar şi un candidat la funcţia de consilier local, (...)de 30 şi 56 de ani ar fi fost agresaţi fizic de trei persoane reclamate. Cele două persoane agresate fizic au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. În prezent, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii evenimentului, urmând să fie dispuse măsurile prevăzute de lege”,precizează IPJ Dâmbovița.

Update: Numărul buletinelor de vot, insuficiente într-o comună din Dolj. PNL Dolj cere demisia prefectului Dan Diaconu pentru „organizarea defectuoasă” a alegerilor locale din Dolj.

„Solicităm demisia prefectului de Dolj, Dan Diaconu, pentru organizarea defectuoasă a alegerilor locale. Situaţia incredibilă de la secţia de votare 279 din satul Belcinu, comuna Calopăr, a scos la iveală deficienţele majore în procesul electoral. Nu există buletine de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, iar cetăţenii nu îşi pot exercita dreptul de vot”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică.

Probleme ar fi apărut încă de dimineață, atunci când s-a constatat că buletinelor de vot pentru preşedintele consiliului judeţean lipsesc. Ulterior au fost transferate doar 50 de buletine de vot de la o altă secţie din Calopăr. Această situație nu ar fi unică, mai spun liberalii, și ar mai fi avut loc și la alte secții de votare.

Update: În Constanța nu a fost liniște la vot! Oamenii legii au fost sesizați după ce un candidat ar fi oferit alimente lângă secția de votare.

„La data de 9 iunie a.c., polițiști din cadrul Postului de Poliție Adamclisi au fost sesizați, de un candidat la o funcție publică, ce a reclamat faptul că un alt candidat ar fi servit produse alimentare în apropierea unei secții de votare.

Polițiștii s-au sesizat cu privire la aspectele reclamate. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii împrejurărilor de fapt”

Update: Oamenii legii au intervenit la Babadag, după ce un bărbat a primit trei buletine de vot. Poliștii au deschis un dosar penal.

„La data de 9 iunie 2024, în jurul orei 07:40, polițiștii din cadrul Politiei Orașului Babadag au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană ar fi introdus mai multe buletine de vot în aceeași urnă.

În urma verificărilor efectuate polițiștii au constatat faptul că unui bărbat de 63 de ani i-au fost înmânate în mod eronat trei buletine de vot, însă a fost împiedicat înaintea introducerii acestora în urnă. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot”, au transmis autoritățile.

Update: Șarpe într-o secție de votare! Autoritățile au intervenit de urgență pentru capturarea reptilei. Nicio persoană nu a fost rănită sau pusă în pericol în timpul intervenției.

"În urma unui apel primit prin Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență 112, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova au fost solicitate astăzi să intervină la Grădinița din satul Corlate, județul Dolj, în proximitatea secției de votare numărul 384, după ce un șarpe a fost observat în clădire.

Ajunși la adresa indicată, jandarmii au reușit să captureze șarpele, pe care ulterior l-au eliberat în mediul natural, nefiind pusă în pericol nicio persoană.

Reamintim cetățenilor importanța de a anunța autoritățile competente în cazul unor situații similare și de a nu se apropia pentru a fotografia sau îndepărta pe cont propriu reptilele", au transmis autoritățile.

 Șarpe într-o secție de votare

[Sursa foto: Stirile KANAL D]

Update: „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că la o secție de votare din Sighișoara, un alegător ar fi primit cinci buletine de vot gata ștampilate, Centrul de Comunicare Județean Mureș este abilitat să comunice următoarele:

Polițiștii municipiului Sighișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un alegător care s-ar fi prezentat la o secție de votare din municipiul Sighișoara pentru exercitarea dreptului electoral, ar fi primit un buletin de vot pentru alegerea primarului, pe care ar fi fost deja aplicată o ștampilă de vot.

La fața locului s-a deplasat patrula responsabilă în a interveni și verifica incidentele electorale semnalate, stabilind faptul că pe masa unui membru din comisia secției de votare se aflau șase buletine de vot pentru funcția de primar, pe care erau deja aplicate ștampile de vot, unul dintre acestea fiind înmânat alegătorului în cauză, respectiv o femeie de 25 de ani.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate sub supravegherea unității de parchet competente pentru verificarea tuturor împrejurărilor producerii incidentului”, a transmis Centrul de Comunicare Județean Mureș.

Update: La data de 9 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei, pentru a-l vota.

Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și purtare abuzivă", transmite I.P.J. printr-un comunicat de presă.

Update: În cursul zilei de 09 iunie, la Secția de votare nr. 299 Cerăt, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție la secția de votare a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease îmbulzeală la intrare.

La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare.

De asemenea, concubina bărbatului în cauză s-a apropiat de polițist și l-a mușcat de mână, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale.

A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia poliţiştilor.

Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

Update: „Informare de presă: la nivelul judeţului Dolj procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite.

Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Dolj sunt pregătiți și acționează în sistem integrat pentru a asigura un climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024.

Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și în mod echidistant, după încheierea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă.

Până la ora 10.00 au fost semnalate 7 posibile incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului.

Polițiștii au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.115/2015 şi ale Legii nr. 61/1991, valoare acestora fiind de 3.000 de lei.

Totodată, au fost constatate şi patru fapte de natură penală.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”, conform Centrului de Comunicar Județean Dolj.

Update: În dimineaţa zilei de 9 iunie a.c., ora 08.11, poliţiştii Secției 4 Poliție Craiova au fost sesizaţi de un bărbat de 33 de ani, din municipiul Craiova, cu privire la faptul că, la Secţiile de votare nr.114 și 115, mai mulți alegători au primit mai multe buletine de vot, pe care le-au introdus în urne.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că, la Secția de votare nr.114, un bărbat de 74 de ani, din municipiul Craiova ar fi primit în plus un buletin de vot pentru președintele Consiliului Județean Dolj, pe care le-ar fi introdus în urnă după aplicarea ștampilei.

De asemenea, la Secția de votare nr.115, trei alegători cu vârste cuprinse între 25 și 47 de ani, toți din municipiul Craiova au primit în plus câte un buletin de vot pentru președintele Consiliului Județean Dolj, pe care le-ar fi introdus fiecare în urnă după aplicarea ștampilei.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care au avut loc evenimentele.

Update: „Privitor la informația apărută în spațiul public referitoare la faptul că “în mai multe secții de votare din municipiul și județul Galați, alegătorii au primit la prima oră buletine duble de vot pentru alegerile locale”, Centrul de Comunicare Județean Galați vă precizează următoarele:

-informația fost verificată de o echipă operativă a I.P.J. Galați și aceasta se confirmă, în sensul că incidentul a avut loc la nivelul unei secții de votare din Municipiul Galați;

-în momentul în care o persoană și-a exercitat dreptul la vot, a constatat că într-un buletin de vot se mai afla încă unul, care nu avea ștampila de control;

-după încheierea procesului de vot, la deschiderea urnelor, președintele secției de votare, împreună cu membrii biroului vor verifica dacă au existat situații similare”, potrivit I.P.J. Galați.

Update: „La data de 09 iunie a.c., ora 08.45, Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care, în urma verificărilor efectuate au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024", pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător”, transmite I.P.J. Mehedinți.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de fraudă la vot.

Update: În comuna Teasc, județul Dolj, o femeie de 49 ani a sesizat Secția nr.4 Poliție Rurală Coșoveni. Mai precis, doamna a spus că a primit două buletine de vot pentru alegerea primarului, lucru pe care l-a observat în cabina de votare. Doamna a votat pe un singur buletin, iar apoi i-a raportat problema președintelui secției de votare. A fost întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului. Cercetările se află în desfășurare pentru a stabili contextul în care s-a întâmplat acest lucru

Alegerile locale și europarlamentare au început de puține ore, dar deja au fost raportate mai multe incidente în cadrul unor secții.

Mai precis, în secția de votare cu numărul 36 din Piatra-Neamț, din cartierul Speranța, activitatea electorală a fost oprită.

Citește și: Președintele unei secții de votare din Vaslui a fost înlocuit! Bărbatul se afla în stare de ebrietate

Cetățenii primeau mai multe buletine de vot

Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru este următorul: cetățenii care veneau să își exercite dreptul la vot primeau mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. Autoritățile încă cercetează care este cauza producerii unui asemenea incident.

Oficialii acelei secții de votare au pus acest incident pe seama faptului că buletinele de vot erau foarte înghesuite în momentul în care au venit.

La secția de votare cu numărul 217, din Bâlta, un alt incident a avut loc. Mai exact, o femeie în vârstă de 54 de ani i-a oferit unui cetățean care a venit să voteze cinci buletine pentru alegerea primarului din Filiași și două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean, potrivit reporterilor de la Știrile Kanal D.

Individul respectiv le-a spus oficialilor de la secția de votare ceea ce i s-a întâmplat și a dat înapoi buletinele de vot care erau în plus.

Astfel, a fost întocmit un dosar penal pentru instigare la fraudă la vot. Cercetările se află în proces de desfășurare pentru a afla în mod precis cum s-a ajuns la asemenea lucruri.

Au fost făcute fotografii

Un alegător din Calafat a primit o amendă de 1.000 de lei. Bărbatul s-a deplasat la secție 194 din acest oraș pentru a vota. În momentul în care a intrat în cabină, individul în cauză a început să facă poze cu telefonul mobil.

Citește și: Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet. Ce a declarat la ieșire

Autoritățile au fost sesizate și au venit la respectiva secție de votare, conducându-l ulterior pe bărbat la sediul Poliției Municipiului Calafat.

De asemenea, în Giubega, județul Dolj, o tânără de 25 de ani ar fi fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabină. Autoritățile au aflat despre acest lucru după ce un bărbat de 40 de ani a mers la Secția nr.6 Poliție Rurală Giubega. Tânăra a primit o amendă de 600 de lei, potrivit reporterilor de la Știrile Kanal D.

În Hârșova a avut loc un alt incident, dar de data aceasta cu ștampila de control. Mai exact, aceasta lipsea dintr-o secție de votare din acest oraș.

Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a transmis următorul lucru: conform cercetărilor realizate de polițiștii din Hârșova, președintele secției de votare în cauză a plecat din incintă, având și ștampila de control la el.

În acest moment se efectuează cercetări pentru a putea afla cu exactitate care a fost contextul în care s-a întâmplat un astfel de incident.

De asemenea, potrivit celor de la BZI, un alt incident a avut loc în Vaslui. Președintele unei secții de votare a fost schimbat după ce oamenii care au venit să voteze acolo au realizat că acesta era în stare de ebrietate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si