Este sezonul ciolanului afumat, care odata gatit este un deliciu in ciorba sau langa o portie de fasole. Pe rafturile magazinelor, insa, acest produs este "traditional" doar in teorie. Unele etichete de pe carnea afumata indica un cocktail de substante daunatoare.
Costel Stanciu, pres. apc: "am gasit 6 substante chimice, 6 aditivi alimentari. Observam "2 stabilizatori:difosfat si trifosfat de sodiu, un agent de ingrosare- caragenan, despre care se stie ca este cancerigen'
DR. SERBAN DAMIAN, MEDIC NUTRITIONIST: "exista o legatura directa intre consumul de astfel de produse si riscul de boli cardiovasculare."
Daca vreti sa cumparati din marile centre comerciale ciolan afumat, evitati-l pe cel ambalat care contine o multime de conservanti. Orientati-va spre produse afumate traditional care contin doar sare si condimente.
Costel Stanciu, pres. apc: "produsele traditionale au culoare specifica, adica maro, nicdecum roz, rosu intens. in momentul cand vedem roz-rosu, cu siguranta s-a introdus nitrit de sodiu., carmin"
DR. SERBAN DAMIAN, MEDIC NUTRITIONIST: "in ceea ce priveste prezenta nitritilor si a altor aditivi, acestia sunt pusi in ideea de a mentine carnea nealterata.
Pe langa rafturile traditionale din supermarketuri, puteti cumpara ciolan din macelarii. Acolo aveti sanse sa gasiti produsul afumat traditional.
- Este un produs foarte cautat in aceasta perioada. El este un produs natural, afumat cu fum si lemn de fag, are o culoare naturala, nu rosiatica data de acele substante.
Practic, va puteti da seama ca produsul este natural, urmarind cu atentie culoarea sa, care trebuie sa fie maronie. In timp, exteriorul carnii devine si mai inchisa la culoare, datorita procesului de afumare.