Statele Unite sunt îngrijorate de planurile Indiei de a participa la exerciţii militare comune cu Rusia, a declarat marţi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit presei internaționale.

Citeste si: Mesajul lui Putin la moartea lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider URSS a condamnat războiul din Ucraina

Rusia a dat asigurări luni că manevrele 'Vostok-2002', la care participă peste 50.000 de militari în perioada 1-7 septembrie, nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări şi a niciunei alianţe militare, cum ar fi NATO. 

Citeste si: Coreea de Nord ar putea ajuta Rusia cu 100.000 de soldați în războiul din Ucraina- expert militar rus

Luna trecută, Moscova a anunţat intenţia de a organiza exerciţiile militare de amploare chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina.

rusia infia exercitii

Rusia și India nu se află la primele exerciții militare comune, acestea au avut loc și în 2021, dar și în anii anteriori

[Sursa foto: Twitter]

Ce țări participă la exercițiile militare ale Rusiei

La exerciţiile militare Vostok din septembrie participă contingente şi observatori din peste de zece ţări, printre care China, India, Siria, Algeria, Mongolia, Nicaragua, Laos şi Azerbaidjan.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Vor fi prezenţi, de asemenea, militari din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Întrebată despre participarea Indiei, Karine Jean-Pierre le-a spus reporterilor că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu orice ţară care participă la exerciţii militare alături de Rusia în timp ce aceasta este în război cu Ucraina.

Invazia Ucrainei a început după exerciții militare mascate

Rusia insistă că noile sale exerciții militare sunt defensive însă toată planeta își amintește că regimul condus de Vladimir Putin a invadat Ucraina în timpul unor exerciții comune cu statul Belarus.

''Exerciţiul nu este îndreptat împotriva niciunei ţări anume sau alianţe militare şi are scopuri pur defensive'', a declarat viceministrul apărării rus, Aleksandr Fomin, într-o sesiune de informare pentru ataşaţi militari străini, citat de agenţia rusă Interfax.

Citeste si: Un american stabilit în Rusia și-a tatuat simbolul Z pe față

Rusia și Belarus au făcut exercițiile militare comune timp de 10 zile, la începutul lunii februarie, în contextul îngrijorărilor din acea perioadă tot mai mari privind o posibilă invazie a Ucrainei.

Oficialii NATO spuneau că aceste exerciții reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe rusești în fosta republică sovietică de la Războiul Rece.

Casa Albă spunea că exercițiile reprezintă o escaladare a tensiunilor, în vreme ce Kremlinul nega în repetate rânduri că ar intenționa să invadeze Ucraina, deși a desfășurat peste 100.000 de soldați la granița sa de vest.

Statele Occidentale, inclusiv SUA, avertizau atunci că un atac al Rusiei este posibil oricând, ceea ce s-a și întâmplat în 24 februarie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si