Îndulcitorul natural pe care îl găsești într-o mulțime de produse poate crește riscul de atac de cord și accident vascular, conform noilor studii
Cercetătorii au descoperit că acest îndulcitor poate avea efecte extrem de nocive asupra organismului.
Cercetătorii au descoperit că există un îndulcitor care se regăsește într-o multitudine de alimente și care, pe termen lung, ar putea avea un efect cu adevărat devastator asupra sănătății.
Xylitolul este folosit în multe mâncăruri cu conținut redus de zaharuri, în special pentru că are un conținut redus de calorii. Printre alimentele în care se găsește se află guma de mestecat, însă există și alte feluri de produse în care este utilizat, precum pasta de dinți.
Oamenii de știință au descoperit că este o legătură între un anumit îndulcitor și riscul crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral. Specialiștii spun că acest îndulcitor crește atât de mult nivelul glicemiei din sânge, încât depășește de sute de ori normele obișnuite ale organismului.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Am dat unor voluntari sănătoși o băutură care are în compoziție xylitol pentru a vedea ce efecte are, iar nivelul glucozei din sânge a crescut de 1000 de ori. Când mănânci zahăr, nivelul glucozei poate crește cu 10-20 de procente, dar nu crește de 1000 de ori. Umanitatea nu a experimentat până acum un nivel atât de crescut de xylitol, cu excepția ultimelor două decenii, de când am început să consumăm preparate artificiale și mâncăruri care conțin înlocuitori pentru zaharuri”, a declarat doctor Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculară de la Cleveland.
În anul 2023, aceeași cercetători au descoperit că există și un alt îndulcitor care poate cauza cheaguri de sânge.
Este vorba despre erythritol, care este folosit în foarte multe produse keto prezentate cu un conținut redus de zaharuri.Citește și: Disperarea unei familii de români din Italia! O tânără este de negăsit de aproape două săptămâni