Infecția cu virusul West Nile continuă să facă victime. O femeie din Sibiu a fost infectată. Ce simptome a avut aceasta
Virusul West Nile a făcut încă o victimă. O femeie din Sibiu s-a infectat cu acest virus. Până la acest moment, aproape 30 de cazuri sunt confirmate în România, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Simptomele în cazul femeii s-au făcut remarcate la jumătatea lunii august. Acestea erau febră, frisoane, dureri de cap, dezorientare. Aceasta a fost internată la ATI.
O anchetă a fost pornită de către autorități. Acestea au stabilit faptul că pacienta nu a călătorit în zone "cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau în alte țări".
În urma unui comunicat DSP Sibiu, rezultatul pozitiv a ieșit pe data de 24 august, pentru setul 1 de probe de laborator, potrivit Antena3.ro
Cât de periculos este virusul West Nile?
Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a explicat ce presupune infectarea cu virusul West Nile.
„De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut! Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
Practic orice persoană, indiferent de vârstă înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.
90% dintre cei infectați nu prezintă simptome însă manifestările pot fi diverse începând de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”, a
Reprezentanții INSP (Insititutul Național de Sănătate Publică) recomandă următoarele lucruri: trebuie să evităm să ne expunem la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
Este recomandat să utilizăm substanțe chimice repelente pentru țânțari, să împiedicăm pătrunderea țânțarilor în casă, prin plasele de protecție la ferestre, să asigurăm desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărtăm recipientele de apă stătută, dar și gunoiul menajer din gospodărie.