Statisticile arata ca unul din 4 cupluri are probleme cu fertilitatea asa ca astazi vorbim despre cauzele si solutiile infertilitatii.

Medic, Chadi Muheildi:" Infertilitatea este o problema de cuplu, poate fi perceputa si ca o boala dar e o problema de cuplu. Sunt multiple cauze, infertilitatea poate sa fie de cauza masculina sau feminina"

„Poate fi o cauza importanta si la barbati si la femei”, adauga medicul, precizand ca „daca este de cauza masculina inseamna ca este o problema de spermograma.

Poate sa fie si datorata unor boli din copilarie, unui oreon unei rujeole”, mai explica specialistul." Cea de cauza feminina, avem patoligie tubara, trompele infundate dupa o anexita o raceala, o problema de sanatate, aparent minora, ovare polichistice. Varsta, foarte importanta un factor foarte important pentru ca incepem sa dorim un copil dupa 35 de ani", mai spune el.

Cand ar trebui sa iti pui problema ca ceva nu este in regula si sa mergi la doctor?

„Cand un cuplu incearca de mai mult de 1 an sa conceapa un copil si nu se intampla absolut nimic”, sustine medicul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Ce poti face ca sa nu ajungi sa te confrunti cu infertilitatea?

In primul rand sa mergem la un control ginecoligic anual si din cand in cand sa facem analize hormonale sa vedem functionarea ovarelor

Dar infertilitatea nu este o condamnare si in secolul 21 exista multe solutii prin care un cuplu isi poate indeplini visul de a avea un copil, una dintre ele poate fi fertilizarea in vitro.

Ce inseamna aceasta?

Fertilizarea in vitro este o prcedura care se intampla in laborator de aici si numele de in vitro, stimulam ovulatia  Infertilitatea are multe solutii. Intotdeauna incercam sa incepem cu solutiile mai usoare, de exemplu la o pacienta tanara cu trompele infundate incercam sa le desfundam.

„Daca nu exista alte solutii sau daca celelate au fost incercate si nu au dat roade, sau daca pacienta are peste 35 de ani, intr-adevar ajungem si la fertilizare in vitro”, explica medicul.

„Fertilizarea in vitro este o procedura scumpa, statul deconteaza partial doar o procedura adica plateste 6200, 6400 de lei. Pacientii au de platit medicamentele, analizele. Fertilizarea in vitro sare de 13.000-14.000 de lei”, adauga ea.

Se spune ca Yoga ajuta atat in sarcina, cat si atunci cand incerci sa ai un copil. Iata ce ne spune specialistul.

Atunci cand nu poti avea un copil, sentimentul risca sa te descurajeze, sa nu spun sa te determine sa abandonezi orice incercare! In astfel de situatii, de multe ori apar si problemele in cuplu.

„Din perspectiva psihologica, atat pentru viitorul copil, cuplul este cel mai important deci relatia dintre cei doi este vitala.E foarte important ca amandoi sa-si doreasca acelasi lucru", explica Anca Maftei, psihoterapeut: „ Cand nu pot avea un copil doi parteneri cel mai important este sa se sustina reciproc.

E important sa ne abtinem din a plasa vina, din nici un punct de vedere nu e vina nimanui vis a vis de fertilitate".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si