In articol:
Inflația din Ungaria a urcat la 25,7% în ianuarie, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană. Inflația a depășit așteptările specialiștilor, în condițiile în care prețurile au crescut cu 2,3% într-o singură lună. În decembrie, țara vecină avea o inflație de 24,5%.
Care au fost cele mai mari scumpiri
Prețurile la alimente au crescut în Ungaria cu 44% față de 2022. De asemenea, energia pentru gospodării costă cu 52,4% mai mult decât în ianuarie anul trecut, inclusiv gazul cu 88,6%, lemnele de foc cu 5%, iar electricitatea cu 27,7% mai mult.
Citește și: Bărbat surprins cu ATV-ul pe pârtia Cocoșul din Predeal, sancționat de jandarmi
Citește și: A fost descoperită o legătură între "long COVID" și diagnosticul de cancer
Guvernul Orbán explică inflația record prin „sancțiunile de la Bruxelles”. Doar în 1996 s-a înregistrat în Ungaria o valoare mai mare.
Ungurii vin în România să își alimenteze mașinile
La noi, ultimele cifre disponibile indică un nivel de 16,37%. Institutul de statistică din România va anunța pe 14 februarie inflația din prima lună a anului iar așteptările sunt legate de o posibilă scădere.
Citește și: Calendar ortodox 12 februarie 2023. Pe cine sărbătorim duminică?
Ungurii aleg să călătorească până în România pentru a-și alimenta mașinile, după ce un litru de benzină sau motorină a ajuns la niște prețuri astronomice în țara lor. Din luna decembrie și până în prezent, oamenii au început să sesizeze tot mai multe mașini cu numere străine care au venit în România pentru combustibil Plafonarea prețurilor a fost eliminată în Ungaria în decembrie 2022, iar accizele au fost majorate.
Citește și: Cele mai ieftine alimente care s-au scumpit. Un ou a ajuns să coste 1,2 lei
În Ungaria, un litru de motorină a ajuns la sfârșitul lunii ianuarie la 8,60 de lei, mai mult cu 80 de bani comparativ cu România. Un litru de benzină se vindea cu prețul de 7,80, mai mare cu aproape un leu față de țara noastră.