In articol:
Pepenele rosu este unul dintre cele mai căutate fructe în timpul verii, deoarece eeste un fruct delicios, racoritor, mai ales in zilele caniculare de vara. Unele persoane inlocuiesc chiar hidratarea cu apa cu pepenele rosu, insa acest lucru nu este sanatos. Pepenele rosu are o cantitate mare de fructoza, astfel situandu-se in topul fructelor care ingrasa.
Îngrașă pepenele roșu? Recomandările nutriționistului
Pe de altă parte, pepenele verde face parte dintre acele fructe care conțin o sursa bogata de potasiu care ajuta la curatarea substantelor toxice din rinichi. Ajuta la reducerea concentratiei de acid uric in sange, care ajuta la scaderea riscului de afectare a rinichilor si la formarea calculilor renali. Acesr fruct promoveaza urinarea care ajuta la curatarea rinichilor datorita continutului ridicat de apa.
În plus, antioxidantii gasiti in pepenele rosu promoveaza sanatatea rinichilor si scade semnele imbatranirii premature, cum ar fi petele de varsta si ridurile.
Însă, este important de stiut ca alaturi de cirese si struguri, pepenele este in topul fructelor care ingrasa cel mai mult, afirma nutriționistul Mihaela Bilic. Fructoza supune ficatul la o munca titanica, pentru ca nu se duce in sange ca glucoza, care apoi poate fi eliminata cu activitati fizice.
Citeste si: Pepenii care concurează cu cei oltenești
Pepenele rosu trebuie consumat ca desert, asa cum se face in Asia
Medicii sfatuiesc, astfel, ca pepenele rosu sa fie consumat ca desert, asa cum se face in Asia.
Pepenele rosu este o sursa bogata de numeroase vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, potasiu, niacina si vitamina A, astfel incat sa va puteti simti bine cand le mancati in locul alimentelor mai putin nutritive, cu mai multe calorii. Dar, ca in cazul oricarui aliment, este important sa evitati exagerarea. Daca mancati prea mult pepene, riscati sa obtineti prea putine proteine si calciu, pepenii nu sunt o sursa bogata in acesti nutrienti.
Daca amestecati pepenele rosu cu fructe de padure intr-o salata de fructe pe care o puteti lua la micul dejun sau la jumatatea dupa-amiezii, este o idee foarte buna.
Citeste si: Limonada cu pepene, deliciu de vară
Pepenele rosu merge foarte bine si in salatele de vara. Puneti mici bucati de pepene verde cu busuioc si putina branza feta peste care sa adaugati putin otet balsamic, sau un amestec de verdeata de primavara, menta tocata, seminte de dovleac, bucati de pepene, ceapa rosie tocata si un pic de ulei de masline si otet.