Close sidebar
Close sidebar

Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu versus cămin de bătrâni

Care este cea mai bună soluție pentru îngrijirea părintelui sau bunicului tău? Atunci când cei dragi nu se mai pot descurca singuri, din cauza unor afecțiuni grave de care suferă, rudele caută să-i ajute cum pot, dar nu întotdeauna iau cele mai bune decizii. Îngrijirea unei persoane paralizate sau care suferă de Parkinson ori de Alzheimer este foarte dificilă, deoarece necesită o anumită pregătire și dedicarea integrală a timpului liber în acest scop.

Andreea Stoica,

Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu versus cămin de bătrâni [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Deseori, când se ajunge în asemenea situații, familia vârstnicului apelează la o infirmieră, care să-l îngrijească la domiciliu. Din păcate însă, aceasta nu este cea mai bună soluție, pentru că o infirmieră, deși are o anumită calificare, nu poate oferi toate serviciile de care ar beneficia bătrânul dacă ar fi internat într-un centru de specialitate. 

De aceea, îți recomandăm să aduci persoana dragă la un azil de bătrâni premium, pentru că aici va primi cea mai bună îngrijire posibilă. Ca să te convingi de asta, îți  prezentăm în continuare avantajele pe care le oferă un cămin de acest fel, comparativ cu îngrijirea la domiciliu pe care o poate asigura o infirmieră.

Serviciile oferite de un cămin de bătrâni

Atunci când vrei cea mai bună îngrijire pentru părintele sau bunicul tău, trebuie să te gândești la mai multe aspecte, care țin de nevoile lui. Cele mai importante sunt următoarele:

  • Accesul la consultații medicale zilnice și ori de câte ori este nevoie (oferite de medici specialiști, medic de familie și medic generalist)
  • Monitorizarea permanentă a stării sale de sănătate (prin actualizarea unei fișe medicale)
  • Supraveghere în administrarea tratamentului cronic
  • Ajutor permanent pentru deplasare, hrănire și spălare
  • Ședințe de recuperare medicală (fizioterapie, kinetoterapie, masaj)
  • Supraveghere 24 de ore din 24 (pentru persoanele paralizate sau cu boli foarte grave)
  • Personal disponibil permanent, care poate interveni oricând în caz de urgență
  • Dietă personalizată în funcție de afecțiunile cronice (concepută de un nutriționist).

Este evident că aceste servicii pot fi oferite numai la un cămin de bătrâni, unde lucrează un personal numeros, calificat, care se poate dedica permanent îngrijirii rezidenților. O infirmieră care vine la domiciliu nu poate oferi mai mult de următoarele servicii:

  • Asigurarea curățeniei în locuință
  • Prepararea mesei și ajutor pentru hrănire
  • Ajutor la deplasare, spălare și schimbare
  • Administrarea tratamentului cronic.

În caz de urgență, îngrijitoarea va fi nevoită să ceară ajutorul unui medic sau să cheme salvarea. De asemenea, cunoștințele medicale pe care le are sunt de obicei limitate și îi va fi greu să-și dea seama dacă starea de sănătate a vârstnicului se deteriorează.

Facilitățile oferite de un cămin

Dincolo de aceste servicii, un cămin premium pentru bătrâni poate oferi și multe facilități, care vor face viața rezidentului foarte confortabilă, astfel încât el se va simți ca acasă:

  • Camere spațioase și luminoase 
  • Posibilitatea de plimbare în aer liber (pentru rezidenții care se pot deplasa)
  • Socializare cu alți rezidenți
  • Activități recreative (pentru cei care pot participa): serate de teatru, lectură, serate muzicale, ateliere de desen, jocuri de societate
  • Activități de stimulare cognitivă (jocuri, teste).

În comparație, o infirmieră care oferă îngrijire la domiciliu poate doar să însoțească vârstnicul la o scurtă plimbare, să-i facă diferite cumpărături și, eventual, să rezolve împreună anumite activități de tipul unui rebus sau alte jocuri simple. Nevoia de socializare nu poate fi însă asigurată în acest fel.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

În concluzie, dacă vrei să-i asiguri persoanei dragi cea mai bună îngrijire posibilă, nu ezita să alegi un cămin de bătrâni cu servicii premium. Vizitează mai multe centre de acest fel și alege locul pe care îl consideri potrivit pentru nevoile părintelui sau bunicului tău.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI