Sunt flori de iarnă, doamnă! Sunt flori perene, sunt pentru așa ceva, adică pe timpul acesta se plantează!”, spune una dintre doamnele care plantează de zor panseluțe.

Pe fugă, ca să nu dea gerul, angajații primăriei au plantat sute de răsaduri din care vor ieși, la iarnă, deja tradiționalele panseluțe. E drept, sunt sădite cu o mică întârziere, dar istoria le recomandă ca fiind extrem de rezistente:

”- Sunt flori bienale, care rezistă de la un an la altul!

- Adică anul viitor o să plantați altele?

- Păi în primăvară, da!”

Trecătorii sunt sătui de panseluțe

”Anomalie totală! Să plantezi panseluțe pe o perioadă de aproape îngheț...când ar trebui să le pui primăvara sau vara”, spune un trecător.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Trecătorii privesc cu oarecare lehamite spre florile pentru care primarii au pesemne o slăbiciune.

Citeste si: Ce amendă poţi să primeşti dacă tai un nuc?

Panseluțe de 600 de milioane de euro

Un raport al Curții de Conturi ne dezvăluia acum câțiva ani că autoritățile bucureștene au cheltuit 600 de milioane de euro pentru ele și ca să nu se mai întâmple, s-a dorit schimbarea lor cu unele perene, mai ieftine.

Numai că planul peisagistic a rămas neschimbat de-a lungul anilor, iar panseluțele au reapărut în serele Administrației Domeniului Public.

Citeste si: De ce să folosești plasa de umbrire pentru recoltele de legume

Peisagiștii spun însă că trendul european e altul. ”Trendul este acela de a folosi cât mai mult elemente vegetale care nu au foarte multă nevoie de întreținere. De asta plantele perene joacă un rol important.

Dar și amestecurile de tip preerie de exemplu, care pot fi lăsate să se autoîntrețină sau se poate interveni foarte rar, de exemplu pentru tăiere, o dată pe an, spre deosebire de gazonul pe care îl folosim noi care se taie obsesiv o dată la trei săptămâni”, spune Diana Ciulescu, peisagist.

Panseluțe în București

Panseluțe în București

Cum e la alții

Imaginea idealizată forțat a spațiilor verzi din București n-are nimic de-a face cu micile grădini urbane ale străinilor. Italienii se laudă cu o piațetă creată de om, care aduce natura sălbatică la oraș, iar olandezii merg spre serviciu pe alei invadate de vegetație perenă. Odată sădite după un plan bine stabilit, plantele cresc singure, rezistă la ger și bucură privirea, în orice anotimp.

Citeste si: Alergie ambrozie: Simptome şi tratament

În plus, trendul nepretențios pe care străinii îl iubesc este sustenabil pentru că protejează banul public.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si