Cea mai recentă acţiune de înșelătorie a acestora vizează identitatea brandului Dedeman, avertizează specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Mesajul transmis de către DNSC

"De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de #BlackFriday şi a sărbătorilor de iarnă, atacatorii îşi intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acţiuni în mediul online(...)

Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potenţialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoţionale false, create special de atacatori. Acestea arată similar cu cele legitime şi sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create.

În cazul prezentat în imagine, atacatorii copiază identitatea de brand Dedeman pentru a convinge potenţialele victime că este vorba despre o iniţiativă legitimă, însă dacă suntem atenţi la adresa de pe care soseşte acel mail, putem observa cu uşurinţă că este una neoficială şi fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf", precizează experţii în securitate cibernetică.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: De Black Friday, românii își doresc lucruri ciudate

Atenție la greșelile gramaticale și la adresele de email

Trebuie să fim atenți la modul în care sunt scrise textele oricărei reclame. Experții în securitate cibernetică precizează că textul înşelător scris în limba română are greşeli gramaticale evidente, "semn că a fost tradus din altă limbă cu un instrument automat de traducere".

"Înainte de a face click, analizaţi cu atenţie link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dumneavoastră, în care vi se cere să faceţi o acţiune fără prea multe explicaţii suplimentare. Verificaţi cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteţi siguri!", recomandă DNSC.

Utilizatorii care se confruntă cu probleme de siguranţă în mediul online pot apela numărul de urgenţă call-center al DNSC (1911), dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică, sau se pot transmite sesizări la [email protected].

Înșelătorii în lanț

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Black Friday 2021- promoţii uriaşe pe Esteto.ro

Companiile ale căror imagine a fost folosită pentru aceste înșelătorii

Momentan, această metodă de înșelătorie folosește imaginea de brand a unor companii precum Rompetrol, Profi Romania sau Compania Naţională Poşta Română, însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizații a căror identitate vizuală este folosită în atacuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si