Potrivit informațiilor, nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea instalaţiei avariate din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. Problema a speriat autoritățile de reglementare care trebuie să sublinieze în mod urgent riscurile aflate în creștere.

Citeste si: Volodimir Zelenski avertizează că atacurile lansate de Rusia nu se vor limita la Ucraina: „Va dori mai mult”

„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei ”, a declarat, prin intermediul unui comunicat, generalul Rafael Mariano Grossi.  

Securitatea nucleară din timpul războiului

Agenția lucrează la aspecte pentru a asigura securitatea nucleară din timpul războiului. 

„Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a mărturisit generalul Rafael Mariano Grossi. 

Trupele rusești au capturat centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina după o noapte de bombardamente continue, care au produs un incendiu într-o clădire din apropiere.

Citeste si: Armata rusă a distrus 202 școli, 34 de spitale și peste 1.500 de clădiri civile

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Oficialii de la Agenţia pentru Energie Atomică și-au exprimat „profunda îngrijorare” pentru modul în care era gestionată cea mai mare fabrică din Europa, supravegheată în acest moment de un comandant rus. 

Duminică, Rafael Mariano Grossi, a declarat că preluarea „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”, subliniind importanţa ca personalul să îşi continue sarcinile de siguranţă şi securitate „fără presiuni nejustificate”, a spus oficialul.

Rusia, de acord să negocieze siguranța centralelor nucleare din Ucraina

Statele occidentale au atras atenția asupra riscului unui accident nuclear în cursul luptelor dintre armata rusă și forțele de apărare ale Ucrainei. Europa a fost la un pas de o mare tragedie după bombardarea la data de 4 martie a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare de pe continent.

Rusia susține ideea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o întâlnire trilaterală cu Ucraina pentru asigurarea  securității instalațiilor nucleare  în timpul invaziei militare din Ucraina.

Citeste si:  Aproximativ cinci milioane de refugiați vor părăsi Ucraina. Șeful diplomației UE: „Trebuie să ne pregătim”

Oficialii ruși nu sunt de acord, însă ca negocierile tripartite  să aibă loc la Cernobîl, așa cum dorește Grossi, le-a spus jurnaliștilor reprezentantul rus, citat de  The Guardian.

Anunț din Rusia: Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru negocieri

„Rusia a susținut ideea lui Grossi cu privire la o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să coopereze”, a declarat luni ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulyanov.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în timpul prestației lui Petre Ștefan- radioimpuls.ro

„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a precizat oficialul rus.

Citeste si:  Război în Ucraina- Bombardamente fără încetare

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a luat duminică iniţiativa unei noi discuţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a garanta "protecţia nucleară", după cum a scris presa franceză.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si