Cererea autorităților române în vederea extrădării Prințului Paul Philippe al României a fost respinsă de Curtea de Apel din Malta luni, pe motiv că pe teritoriul României există un „risc real și personal” de a fi persecutat în cazul întoarcerii sale.

În anul 2020, prințului Paul Philippe a fugit din România când a primit pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, fiind acuzat de retrocedarea ilegală a unor imobile aflate în apropierea capitalei.

Judecătoarea Edwina Grima susține că starea în care se află prințul, respectiv vârsta, condiția fizică, dar și statutul social pe care îl are, contravin cu riscurile la care s-ar supune în cazul în care s-ar întoarce în România, referindu-se, într-o decizie care a fost justificată în 73 de pagini, inclusiv la condițiile de detenție degradante existente în România, în special la unitatea Rahova.

Citește și: Categoria de elevi care poate scăpa de BAC! Schimbare importantă în sistemul educațional. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației

Alina Gorghiu, revoltată în urma deciziei Curții Constituționale din Malta 

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu este dispusă să tolereze decizia Curții Constituționale din Malta, considerând-o revoltătoare. Aceasta susține că îi va cere lui Marcel Ciolacu să intervină pe cale diplomatică pentru a-l aduce în țară pe prințul Paul Philippe.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare și la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Brașov.

Decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României. Voi propune Premierului României ca Guvernul să reacționeze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE. Și în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanțiile solicitate privitoare la condițiile din penitenciare.

CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecție a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii și din Cartă. România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanții că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii.

Indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaților, de informațiile incorecte despre România prezentate instanțelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în țară, indiferent de notorietatea cazurilor. Anul trecut peste 800 de fugari au fost aduși în România iar anul acesta numărul este de peste 400.

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Calendar creștin ortodox 14 SEPTEMBRIE 2024. Creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este inerzis să faci cu desăvârșire în această zi- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

În cazul lui Paul-Philippe al României instanța de fond din Malta decisese în favoarea statului roman, dar instanța de apel a respins predarea fugarului către România”, susține Alina Gorghiu.

Citește și: Cum încearcă Paul de România să scape de extrădare: ”A fost umilit în prezența unor demnitari din toată Europa”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si