In articol:
- Decorați postmortem
- Tensiuni la Marea Neagră, aproape de România! Armata rusă capturează Insula Șerpilor: „două ținte subacvatice...”
- Insula Șerpilor, foarte aproape de România
Insula este cel mai sudic punct al Ucrainei și a fost capturată de trupele rusești, au anunțat autoritățile din Ucraina.
Decorați postmortem
Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a anunțat că îi va decora pe polițiștii de frontieră postmortem cu distincția de Erou al Ucrainei .
Insula Șerpilor, de 0,17 kilometri pătraţi, este clasificată drept „stâncă” în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind Dreptul Mării, cauza fiind lipsa de surse proprii de apă potabilă. Insula se află la 45 de kilometri de ţărmul României în dreptul golfului Musura.
Tensiuni la Marea Neagră, aproape de România! Armata rusă capturează Insula Șerpilor: „două ținte subacvatice...”
Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a anunțat ieri faptul că au identificat două ținte subacvatice necunoscute care s-au apropiat de Insula Șerpilor.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Insula Șerpilor, foarte aproape de România
Cunoscută drept Insula Leuke, în greaca antică, Insula Șerpilor este situată în Marea Neagră, foarte aproape de România și Ucraina, la 45 de kilometri de țărmurile celor două țări.
Citeste si: Planul lui Vladimir Putin în Ucraina, dezvăluit de americani. Când se va opri liderul de la Kremlin
Pe 23 mai 1948, România semna un act de cedare a Insulei Șerpilor din Marea Neagră către Uniunea Sovietică, în urma presiunilor tot mai accentuate care veneau din partea acestora.
În momentul în care URSS s-a destrămat, Insula Șerpilor a rămas un teritoriu disputat între România și Ucraina, discuțiile ajungând până la Curtea Internațională de Justiție. Atât România cât și Ucraina au considerat că Insula Șerpilor este relevantă în ceea ce privește delimitarea platoului continental al Mării Negre.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Refugiații își riscă viața ca să fugă din Ucraina: Salvamont Maramureș intervine de urgență
În prezent, Insula Șerpilor aparține teritoriului Ucrainei, însă o Hotărâre pronunțată la data de 3 februarie 2009 a Curții Internaționale de Justiție stabilea,cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km².