Întâlnire de gradul zero, pe un fond tensionat

Summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden din 16 iunie nu va fi o întâlnire prietenoasă. Rusia a inclus recent SUA pe lista sa oficială de „state neprietenoase”. Ambele părți descriu relațiile ca fiind reci și nici una nu are în prezent un ambasador în cealaltă țară; înalții oficiali ruși se află sub sancțiuni americane pentru orice, de la anexarea Crimeei Ucrainei la un presupus amestec în alegeri, iar doi marinari americani se află acum în închisorile rusești- unul condamnat la 16 ani de detenție pentru

spionaj.

Citeste si: Joe Biden, întâlnire cu omologii săi din ţările baltice la summitul NATO de la Bruxelles

Pe lângă toate acestea, ne amimtim momentul din luna martie când Joe Biden a fost de acord cu un jurnalist care l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „un ucigaș”. Și totuși, cei doi șefi de stat sunt pregătiți să se întâlnească pentru prima dată, iar unii din Rusia consideră asta o realizare în sine, potrivit BBC News.

Citeste si: NATO avertizează Rusia şi Belarus: "Suntem pregătiţi"

Unde are loc întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Cei doi lideri vor purta dialogul de miercuri într-o vilă elvețiană din secolul 18 de pe malul lacului Geneva. La ședințele G7 și NATO, Biden a discutat despre viitorul summit cu mai mulți lideri străini, de la cancelarul Germaniei până la liderii micilor state baltice sau președintele de dreapta al Poloniei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Este inteligent, este dur și am descoperit că este, așa cum se spune când jucam mingea, un adversar demn", le-a declarat Joe Biden reporterilor, luni, întrebat despre Vladimir Putin.

Citeste si: Angela Merkel, poziție fermă la summit-ul NATO. Ce spune despre dezinformările Rusiei

Joe Biden: "Există domenii în care putem coopera"

Liderul de la Casa Albă a refuzat să le spună jurnaliștilor de la sediul NATO ce anume îi va transmite lui Putin în timpul discuțiilor lor, care urmează să înceapă azi la prânz. În schimb, el a oferit o schiță largă a mesajului său și a insistat pe faptul că este nevoie de o întâlnire față în față pentru a conferi un anumit grad de stabilitate relațiilor SUA-Rusia.

"Îi voi explica președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă el dorește asta. Dacă alege să nu coopereze și acționează într-un mod pe care l-au făcut și în trecut în ceea ce privește securitatea cibernetică și alte activități, atunci vom găsi un răspuns", a spus Joe Biden.

Citeste si: Klaus Iohannis, întâlnire cu liderul SUA, Joe Biden, la summit-ul NATO

Care este perspectiva lui Vladimir Putin

În acest weekend, Vladimir Putin a declarat pentru televiziunea de stat că există „subiecte la care putem lucra împreună” cu SUA, începând cu noi discuții privind controlul armelor nucleare, conflictele regionale, inclusiv Siria și Libia, precum și schimbările climatice.

"Dacă putem crea mecanisme pentru a lucra la aceste probleme, atunci cred că putem spune că summit-ul nu a fost în zadar", a susținut dl Putin. Analiști din Rusia sugerează că poate fi posibil și un armistițiu în „războaiele diplomatice”: SUA a expulzat zeci de diplomați ruși și a închis doi spioni în ultimii ani. Moscova ar putea permite ambasadorului său să se întoarcă la Washington, ca urmare a întâlnirii dintre cei doi șefi de stat.

Alegerea orașului Geneva amintește de Războiul Rece 

Alegerea orașului Geneva pentru summit amintește de Războiul Rece. Acolo a avut, în 1985, primul summit dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Dar există puține perspective ca evenimentul din această săptămână să ducă la aceeași dezghețare politică.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Casa Albă spune că scopul său este o relație „stabilă” și „previzibilă” cu Rusia. Dar Vladimir Putin își ține secrete intențiile încă de când soldații cu uniforme militare fără însemne au intrat în Crimeea în 2014 și au anexat pensinsula.

Acela a fost începutul deteriorării relațiilor dintre Rusia și SUA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si