In articol:
- Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Obiceiuri
- Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Semnificație
- Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Curățirea mamei
- Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Ce face preotul?
- Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 2 februarie
- Condacul 1:
- Icosul 1:
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie . Această sărbătoare cade la 40 de zile de la Nașterea Domnului Isus. Întâmpinarea Domnului se ținea la Ierusalim cel puțin de la începutul secolului al V-lea, "cu aceeași bucurie ca Paștele".. La Roma a fost introdusă în jurul anului 650.
ți.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Obiceiuri
In credinta populara ziua de 2 februarie este cunoascuta sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unsi cu grasime de urs.
Prin aceasta practica se credea ca puterea acestui animal era transferata asupra copiilor.
Bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par de urs.
Citeste si: Calendar ortodox februarie 2020: Pe ce dată este Întâmpinarea Domnului?
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani.
Dimpotriva, daca in aceasta zi cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii, conform crestinortodox.ro.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Semnificație
În prisma religiei creștine semnificația sărbătorii este dată de Hristos ca lumină a neamurilor. Hristul aduce lumina lui Dumnezeu într-o lume întunecată de păcat.
Creștinii trebuie să ducă această lumină în lume, dat fiind că împărtășesc misiunea și viața lui Isus Hristos.
El a împlinit acest lucru pentru oameni, prin moartea sa, prin care a nimicit puterea răului. Hristos a devenit asemenea oamenilor prin întrupare și, deoarece El însuși a fost ispitit, îi ajută pe toți cei care sunt ispiti.
Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2020?
Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Curățirea mamei
In acest moment se facea si curatirea mamei. In Templu sunt intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana. Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul "fecioara” cu "femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).
ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI sau aducerea Lui spre inchinare a ramas ca pilda si la noi, ca indatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserica, la patruzeci de zile dupa nastere, pentru molifta de curatirea lor si inchinarea pruncilor la sfintele icoane.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Mama care a nascut vine in biserica si in numele familiei aduce pe noul-nascut ofranda lui Dumnezeu, inchinandu-l la altar.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Ce face preotul?
Preotul insemneaza cu semnul sfintei cruci pe mama si pe prunc, apoi punand epitrahilul si mana dreapta pe capul mamei, dupa rostirea introducerii liturgice formata din binecuvantare, rugaciuni incepatoare si tropar (al zilei sau al intampinarii Domnului), citeste cele cinci molitfe din Aghiazmatar.
Mama si pruncul inchipuie in acest moment pe Maica Domnului cu Iisus in brate in templul din Ierusalim. In rugaciunile rostite de preot se aminteste despre implinirea zilelor "curatirii" femeii lauze, fapt pentru care se cere dezlegare, dar se face si cuvenita referire la impartasirea mamei cu Sfintele Taine.
Citeste si: Adevărul despre preoţii care deschid Cartea Sfântă. Puţină lume ştie ce semnifică, de fapt. E incredibil
In ce priveste pruncul, preotul se roaga ca Dumnezeu sa-l creasca, sa-l binecuvinteze si sa-l sfinteasca, randuindu-i dupa aceasta pregatire luminarea botezului.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Despre Mantuitorul adus de Maica Domnului la templu ne spune Sfanta Evanghelie ca a fost purtat in brate de catre dreptul Simeon (cf. Luca II, 28). Prin analogie cu cele petrecute in Ierusalim in aceste clipe, se savarseste intreaga procesiune a intrarii in biserica, pana la asezarea pruncului in fata usilor imparatesti.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Rostind formula de imbisericire, preotul ia pruncul din fata usilor si intra cu el in biserica, zicand mai departe: "Intra-voi in casa Ta, inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta!". Cu aceste cuvinte, pruncul este primit intre alesii lui Dumnezeu, in calitate de catehumen. In interiorul naosului, preotul iarasi rosteste: In mijlocul bisericii Te voi lauda!", amintind astfel de prezenta cetelor ingeresti. In cele din urma, apropiind pruncul de altar si inchinandu-l la icoanele imparatesti, preotul arata ca acesta a dobandit dreptul de a fi primit in el, in sensul de a deveni pe viitor "jertfa vie, sfanta, bine placuta lui Dumnezeu" (Rom. XII, 1). Pruncul de parte barbateasca se introduce spre inchinare si in interiorul sfantului altar. Ritul imbisericirii se incheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane...". Preotul aseaza pruncul jos pe solee, in fata usilor imparatesti, de unde este luat de catre mama dupa ce aceasta a facut trei inchinaciuni.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 2 februarie
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate le plinesti, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.
Citeste si: Rugăciune la început de an! Te ajută să-ți meargă bine
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă da-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean. Că a Ta este Împărăția și puterea și slavă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
Condacul 1:
Astăzi aleasă Maica merge acum de la Betleem la Ierusalim, iar Dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele Ei că pe un nor ușor este purtat. Iar noi nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfânta, împreună cu bătrânul Simeon cântăm Celei Binecuvântate: Vino, Preacurata, Domnul este cu Ține și prin Ține împreună cu noi.
Icosul 1:
Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptură în brațele Feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat că un Prunc și bucurându-se, cântă Lui și împărătesei Fecioare lăuda de sărbătoare:
Întâmpinarea Domnului 2020. Rugăciune de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare 2 februarie 2020. Ce sărbătoare este azi? Calendar ortodox 2020 februarie. Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui împărat, Sionul cel sfânt.
Citeste si: Rugăciune către Dumnezeu. Te apără de toate relele
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserică pamanteas-că și făcută de mâini.
Vino, Fiule, Unule Născut și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ.
Vino, Mielul Cel nevinovat și Dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel ce în ceruri.
Vino, Preacurata Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh.
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos.
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiică cea preadorita a lui Dumnezeu Tatăl.
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpână cea bună a întregii lumi.
Vino, Preacurata, Domnul este cu Ține și prin Ține împreună cu noi.