Close sidebar
Close sidebar

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce este bine să se dea de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Întâmpinarea Domnului 2023. Joi, 2 februarie, este mare sărbătoare în casele românilor. Printre obiceiuri și interdicții, trebuie să știm că este bine să dăm de pomană în această zi sfântă.

Laura Macovei,

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Întâmpinarea Domnului 2023. Întâmpinarea Domnului se sărbătorește pe data de 2 februarie și este singura sărbătoare cu cruce roșie din lună. 

Ce se împarte de Întâmpinarea Domnului 2023?

Ce e bine să dai de pomană pe 2 februarie? 

La 40 de zile de la Nașterea Domnului se sărbătorește Întâmpinarea Domnului. În această zi, pe lângă tradițiile și obiceiurile care se respectă în anumite regiuni, datul de pomană este extrem de important. Așadar, ce trebuie să știe credincioșii? 

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Citește și: Lăsata Secului 2023. Ce trebuie să facă creștinii ortodocși pe 27 februarie?

Indiferent de alimentele care urmează a fi date spre pomană, credincioșii trebuie să țină cont că trebuie sfințite de preot. Astfel, pe 2 februarie, la slujba ce va avea loc cu ocazia sărbătorii, credincioșii pot merge cu pachetele pentru a le sfinți.

Se pot împărți colaci, cozonac, colivă, fructe, legume și diverse preparate.

Dat fiind faptul că sărbătoarea are loc într-o zi de joi în acest an și nu este post, credincioșii pot alege orice aliment doresc pentru a-l da de pomană. 

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Citește și: Întâmpinarea Domnului, sărbătoare mare pe 2 februarie 2023. Care este semnificația sărbătorii?

Ce nu e indicat să facem în această zi

  • Nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
  • Nu se coase şi nu se tricotează.Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • Nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
  • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • Pe 2 februarie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
  • Nu ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
  • Pe 2 februarie nu este bine să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI