Așa arată laboratorul cu roboți perfect funcționali, care ne pot ajuta la toate cele necesare. Ana Maria Stancu a fondat primul start-up din România dedicat acestor roboți și ni-i și prezintă. Poate cel mai interesant este cel cu chip de om, lucrat în atâta detaliu încât l-am putea confunda pentru o clipă cu o persoană vie.
Citește și: VIDEO- Roboții vor munci pe câmp. Festivalul INDAGRA, raiul noilor tehnologii pentru agricultori
Ana-Maria Stancu, CEO start-up dedicat roboților: „După cum vedeți am lângă mine și în jurul meu roboți umanoizi, roboți care pot fi folosiți în clinici medicale, în hipermarketuri, în muzee, în birouri ale corporațiilor.
Roboții au ajuns să gătească risotto, paste sau burgeri
Pe piața internațională, cel mai spectaculos robot e cel bucătar care îți gătește sute de rețete complicate în propria bucătărie. Arată ca într-un scenariu de film SF, dar e cât se poate de real. În România n-a fost încă comandat de nimeni, iar asta pentru că e importantă o pregătire înainte.
Ana-Maria Stancu, CEO start-up dedicat roboților: „Fără doar și poate toată lumea și-l dorește. Singura condiție e că trebuie să își renoveze întreaga bucătărie și să scoată din buzunar mai mult de 100.000 de euro. De ce? Pentru că un astfel de robot funcționează într-un cadru special făcut pentru el, adică el trebuie să știe unde să se mute ca să-și ia toate ingredientele de care are nevoie.
Deși Forumul Economic Mondial estimează că în următorii 2 ani 58 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți, specialiștii în domeniu sunt mai realiști.
Ana-Maria Stancu, CEO start-up dedicat roboților: „Roboții nu au ajuns încă la nivelul în care să-i dăm o comandă. Cineva trebuie să-i programeze tot timpul de aceea riscul de a rămâne fără locuri de muncă sau de a fi complet înlocuiți de roboți nu există.”
Odată cu intrarea pe piață a acestor roboți se creează și noi job-uri. Va fi nevoie în viitor de tot mai mulți angajați care să știe să lucreze cu ei, să îi programeze și să îi asiste.