In articol:
- Dr. Victor Zota: De la peste 500 de vieți salvate în 2014-2015 am ajuns la doar 70 anul trecut. Asta înseamnă oameni care mor
- Dr. Victor Zota: Doctorul Zamfir nu a spus niciodată: “Sunt obosit! Nu am timp să mă duc la prelevare! Să meargă altcineva în locul meu”
Chiar și cei care nu îl plac pe doctorul Victor Zota știu că acesta este, de departe, creierul programului de transplant din România, cel care a făcut să meargă întregul sistem care
Dr. Victor Zota: Da! În primul rând că nu se punea problema să mă aducă înapoi, pentru că eu nu am plecat niciodată din ANT. Eu sunt în ANT din 2012, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. De atunci și până acum am avut exact aceeași funcție, de coordonator regional București. Am considerat, la 1 ianuarie 2019 să îmi iau un concediu fără plată de trei luni, pentru că nu puteam colabora cu fosta conducere a agenției (n.r.
În plus, trebuiau continuate procedurile de acreditare în curs, având în vedere că, printr-un ordin de ministru, s-a extins termenul de acreditare cu șase luni, însă el nu mai are mult și expiră, deci trebuie reacreditate instituțiile care fac transplant. Acestea au fost motivele revenirii mele și nicidecum alte motive invocate.
Eu cu domnul Ungureanu nu m-am văzut niciodată. Am citit și eu o parte dintre acuzațiile pe care mi le-a adus și care nu au niciun fel de bază reală.
Reporter: Ați fot acuzat și că ați fi sunat coordonatori de transplant din țară și le-ați fi spus să nu mai identifice donatori în moarte cerebrală. Mai precis, ca dv. Ați fi sabotat activitatea de transplant. Cum răspundeți? Vă veți face dreptate în instanță?
Dr. Victor Zota: Este o prostie imensă! În primul rând că nu puteam să fac așa ceva. Niciun coordonator regional sau local nu ar fi stat să asculte o asemenea rugăminte din partea mea sau din partea oricui altcuiva. Nu! Așa ceva nu se putea face, nu am făcut! Nu ai cum să sabotezi un sistem pe care tu l-ai creat și pentru care ți-ai sacrificat, de multe ori, chiar și familia pentru ca lucrurile să meargă bine.
Au existat și alte acuzații complet nefondate pe care dânsul mi le-a adus. Nu știu de unde are această înverșunare, mai ales că nu am vorbit în viața mea cu domnia sa, nu m-am întâlnit niciodată cu el. Și nici nu vreau! Însă nu se știe niciodată cum vor evolua lucrurile și, probabil, fiecare va trebui să își justifice atât afirmațiile, cât și acțiunile. Nu înțeleg această înverșunare a sa în a-mi distruge imaginea și cariera. Nu reușește, asta e clar! O să încerc, pe viitor, să reacționez la aceste acuze care mi se aduc, din diverse părți, însă o voi face legal, nu vorbind pe la colțuri.
Dr. Victor Zota: De la peste 500 de vieți salvate în 2014-2015 am ajuns la doar 70 anul trecut. Asta înseamnă oameni care mor
Reporter: Sunt șanse să revenim la cifrele cu care ne mândream în 2013-2014? Să avem din nou un număr mare de donatori de organe aflați în moarte cerebrală și, implicit, mai multe operații de transplant?
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Dr. Victor Zota: Odată cu această schimbare din fruntea ANT (n.r. numirea medicului-erou Radu Zamfir în fruntea agenției), cel mai important lucru este să existe iarași transplant, să repunem România pe harta transplantului, să salvam vieți. De la peste 500 de vieți salvate în 2014-2015 am ajuns la doar 70 anul trecut. Este de plâns, pentru că asta înseamnă oameni care mor. Sunt de peste 5 ori mai mulți oameni care mor pe listele de așteptare decât erau atunci. Toată această situație se cuantifică în zeci de vieți.
De ce? Pentru că anumite persoane discreditează un sistem din motive care mie îmi scapă. Și nu vorbesc despre o discreditare doar a sistemului de transplant, ci despre o politică de discreditare a întregii școli medicale românești. Nu numai pe mine m-au bălăcărit, nu numai transplantul a fost distrus. Au fost distruse personalități ale vieții medicale și întregi școli medicale pe care acești oameni le-au creat. Fără nicio justificare și fără ca ulterior să se descopere ceva, palpabil, făcut de acești oameni.
Nu cred că lucrurile trebuie să continue pe acest făgaș și cred că cineva ar trebui să intervină și să stopeze această cascadă de invective, de invenții și de acuzații fără nicio bază reală la adresa sistemului medical din România. Nu este un sistem perfect, dar nici pe departe nu este un sistem care să omoare oameni, așa cum susțin unii și alții.
În fiecare zi, în România, sunt salvate sute, dacă nu chiar mii de vieți de către medicii pe care îi avem. Nu poti să îi pui pe toți la zid și să îi faci pe toți incompetenți, șpăgari și hoți.
Reporter: Când și cum ați constatat că nu puteți colabora cu fosta conducere a Agenției Naționale de Transplant?
Dr. Victor Zota: Imediat după ce doamna Baculea a fost numită la ANT eu am avut mare încredere că lucrurile vor merge bine.
Când a venit doamna Anca Baculea, ne-a cerut un fel de raport de activitate, pe care eu l-am făcut mai complex decât mi se ceruse, în sensul în care am venit și cu niște propuneri la sfârșitul raportului, de redresare a activității de transplant. Doamna Baculea, cel puțin pentru moment, fusese receptivă, din câte am avut eu senzația, mi-a apreciat propunerile pe care le făcusem, mi-a mulțumit în scris și mi-a spus că va ține cont de ele. Eu am sperat că ne vom uni eforturile ca să încercăm să punem în aplicare măcar cea mai mare parte din propunerile pe care eu le făcusem și pe care le înaintasem și doamnei ministru al Sănătății, Sorina Pintea, pe care le-a citit și dânsa și s-a declarat de acord cu ele.
După o vreme, atitudinea doamnei Baculea față de mine s-a schimbat radical, nemaivorbind de faptul că o parte din propunerile mele și le-a însușit ca și când ar fi fost gândite de dânsa, iar pe altele pur și simplu le-a ignorat. Cert este că doamna Baculea a declanșat o mare campanie împotriva mea, culminând cu acea plângere la DIICOT, mai făcuse una și la ANI, lucru care m-a susprins total.
Nu știu cine a influențat-o și cum a ajuns la concluzia că eu distrug sau încerc să distrug sistemul de transplant, dar cert este că nimic din ceea ce propusesem eu și cu care fusese inițial de acord nu s-a implementat în sistem și în agenție. Poate că dacă încerca și demara măcar o parte din propunerile pe care le-am făcut, lucrurile acum ar fi stat mult mai bine. Și propunerile mele se refereau la sistemul de organizare, plata personalului care este implicat în transplant, decontarea cheltuielilor pentru activitatea de transplant și urmărirea pacienților posttransplantați. Deci întregul palier, bineînțeles împreună cu completarea și dezvoltarea Registrului Național de Transplant.
Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro
Dr. Victor Zota: Doctorul Zamfir nu a spus niciodată: “Sunt obosit! Nu am timp să mă duc la prelevare! Să meargă altcineva în locul meu”
Reporter: Radu Zamfir este, din 5 martie 2019, noul director ANT. Bate vânt de schimbare în bine?
Dr. Victor Zota: Medicul Zamfir este un profesionist desăvârșit. El lucrează în transplant de aproape 20 de ani, este un om care are la bază sute de recoltări de organe. Doctorul Zamfir nu a spus niciodată, în toată activitatea lui: “Sunt obosit! Nu am timp să mă duc la prelevare! Să meargă altcineva în locul meu”. Medicul Zamfir și-a format o echipă și a școlarizat o serie de oameni, atât pe cont propriu, cât și în cadrul a două proiecte finanțate de Academia de Științe Medicale.
Omul știe foarte bine ce înseamnă transplant și cum poate fi îmbunătățită această activitate, este un om deschis dialogului, cu care se poate colabora foarte bine. Făcând o comparație cu fosta conducere a ANT, care nu avea absolut nicio legătură cu activitatea de transplant din punct de vedere profesional, Radu Zamfir este un om care nu trebuie să mai învețe transplant.
El este omul care îi învață pe alții transplant. Tocmai de aceea, decizia de numire a doamnei ministru Sorina Pintea a fost, din punctul meu de vedere, salutară și luată în momentul în care, deja, lucrurile o luaseră pe o pantă teribilă.
Ce pot să vă spun este că până la numirea doctorului Zamfir în fruntea ANT au fost, în 2019, trei donatori, iar după numire, până azi, au mai fost patru (n.r. în doar două săptămâni). Ceea ce înseamnă că medicii din teritoriu încep să perceapă altfel relația și legătura cu conducerea nouă a agenției. Să sperăm că vor merge în continuare lucrurile la fel de bine. Cu doctorul Zamfir se vorbește aceeași limbă!