Maria Polexici, o româncă plecată de mai bine de 15 ani în Italia, devenită cetățean italian, a povestit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, ce se petrece acolo și cum au reacționat autoritățile și oamenii din zonă în fața epidemiei de coronavirus.

Citeste si: VIDEO| Timişoara: Un bărbat care s-a întors recent din Italia, internat la spital cu suspiciune de coronavirus, după ce a acuzat stări de rău

Citeste si: Avertizare MAE: Guvernul italian a decretat starea de urgenţă în urma apariţiei unor noi cazuri de COVID-19

Citeste si: Coronavirus în Italia: 219 oameni infectaţi, cinci decese

”În primul rând, au decis să închidă școlile de la noi din zonă. Eu stau în apropiere de Como și, acum, pentru o săptămână sunt închise școlile și se așteaptă noi decizii, ordonanțe, pe această temă. Autoritățile italiene iau măsurile care trebuiesc luate, sunt foarte responsabili ”, ne-a spus Maria Polexici. Apoi, explică românca, o mare parte dintre italieni au început să ia în serios epidemia.

”Magazinele sunt goale, lumea și-a făcut provizii serioase de alimente de bază, mai ales făină, paste și mâncăruri  care nu se alterează repede. În orice caz, deja lumea a început să evite locurile aglomerate. Deja nu se mai găsesc măști prin farmacii”, ne-a mai spus Maria Polexici.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”În zona Como nu poartă lumea măști, poate la Milano. De exemplu, când am fost la cumpărături, ieri, eram singura care purta mască. Sunt foarte puțini care poartă măști, dar și-au făcut provizii. Oricum, din ce înțeleg, farmaciile au comandat măști, ni s-a spus că se vor găsi. Din ce am văzut, lumea nu se mai strânge prin piețe, străzile și locurile de obicei aglomerate sunt mult mai goale, semn că sunt responabili. Și mie mi-e teamă de epidemie, având în vedere că, deja, a fost anunțat al patrulea deces. Oricum, cred că ar putea fi depășit momentul cu succes dacă toți oamenii ar respecta indicațiile cu privire la igienă și măsurile de prevenție”, ne-a mai spus Maria Polexici.     

În orice caz, explică Maria, măsurile preventive din zona Como, sunt excepționale. ”Am încredere în medicii de aici, de felul în care s-a explicat situația, au explicat prevenția foarte clar, nu este o panică completă pentru că se văd efectele implicării autorităților, se colaborează foarte bine între autorități, iar italienii au realizat gravitatea situației”, mai spune Maria.

 

Măsurile minime de prevenție a coronavirusului

– Spălaţi-vă frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Coronavirului este astfel eliminat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

– Menţine distanţa de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane, în special cele care tuşesc, strănut şi au febră.

– Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, mai ales că mâinile ating multe suprafeţe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteţi transfera virusul de la suprafaţă la voi.

– Respectaţi igiena respiratorie, adică atunci când tuşiţi şi strănutaţi, acoperiţi gura şi nasul cu pliul cotului sau cu un şerveţel – aruncaţi şerveţelul imediat într-un coş închis şi curăţaţi-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun şi apă.

 

România nu are măști și costume de protecție în cazul unei epidemii de coronavirus

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu-Cercel, a vorbit despre pericolul pe care îl inspiră temutul coronavirus la Digi24. Totodată, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa măștilor și costumelor de protecție în România. ”Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare. (...)  Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine... un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, spune Adrian Streinu-Cercel. În ceea ce privește soluțiile antibacteriene care combat infecția cu coronavirus, medicul a dat un răspuns cât se poate de prompt: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si