INTERVIU EXCLUSIV marca stirilekanald.ro! Dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar București rupe tacerea!
Are puțin peste 40 de kilograme, e frumoasă, tânăra și conduce peste 4.000 de oameni. Aparent, ai zice că e o femeie de afaceri care a dat lovitura, dar nu e așa. Adriana Nica este managerul unuia dintre cele mai mari spitale din țară, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).
Când cei care n-o cunosc vorbesc despre ea, o numesc “iubita lui Oprescu”, cruce pe care o poartă extrem de asumat. Da, este partenera de viață a medicului Sorin Oprescu de peste 10 ani, însă nu asta a calificat-o în funcție. Este medic de Terapie Intensivă, una dintre cele mai grele specializări și a condus 4 ani Secția ATI a SUUB. Este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină “Carol Davila” din Capitală.
Ce mai știe să facă? Asta ne va spune chiar ea, pentru că dr. Adriana Nica a acceptat să rupă tăcerea într-un interviu acordat în exclusivitate acordat jurnaliștior stirilekanald.ro.
stirilekanald.ro: Câți oameni aveți în subordine?
Dr. Adriana Nica: Peste 4.200, ceea ce înseamnă doctori din toate specialitățile medicale și chirurgicale, asistente, infirmiere, brancardieri, plus tot personalul de suport, serviciul administrativ, serviciul tehnic, serviciul de resurse umane, serviciul contabilitate, etc.
Pe lângă aceștia, la Spitalul Universitar avem și medici rezidenți, studenți, care intră zilnic în instituție, aparținători, pacienți. Prin urmare, cred că numărul persoanelor care intră la Spitalul Universitar crește undeva spre 6.000-7.000 pe zi. Eu coordonez peste 4.200. 4.270, mai exact.
stirilekanald.ro: Cum se impune o femeie frumoasă în fața a peste 4.000 de angajați, majoritatea oameni educați, cu personalități puternice, pregătire superioară și un coeficient de inteligență ridicat?
Dr. Adriana Nica: Trebuie să recunosc faptul că m-a ajutat foarte mult meseria de medic și faptul că am condus o secție de Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Universitar. Am reușit să intru în contact cu toți colegii mei, cu toate specialitățile, atât chirugi, cât și medici de medicină internă, cardiologi, pentru că noi colaborăm în permanență. Pentru a salva viața cuiva este foarte important să lucrăm în echipă.
Dr. Adriana Nica: Eu nu dau cu pumnul în masă! Nu îmi permit să fac asta și nu îmi permite nici legea
stirilekanald.ro: Ați spus vreodată, dând cu pumnul în masă, este decizia mea și așa rămâne?
Dr. Adriana Nica: Nu! În primul rând eu nu dau cu pumnul în masă și niciodată nu zic: Asta e decizia mea! Deciziile le luăm împreună, în Consiliile Medicale, în Comitetul Director, în Consiliul de Administrație.
Eu semnez. În spatele fiecărei decizii există un proces-verbal. Niciodată nu am bătut cu pumnul în masă și am spus că așa vreau eu. Nu îmi permit să fac asta și nu îmi permite nici legea să fac așa ceva.
stirilekanald.ro: Ați spus că experiența de la Terapie Intensivă v-a ajutat foarte mult. Se spune că specializarea aceasta de Terapie Intensivă este printre cele mai dificile specializări pe care le poate alege un absolvent de medicină.
Ce v-a împins spre ATI?
Dr. Adriana Nica: În primul rând, mi-a plăcut să mă fac medic de când eram copil. Și, când toate lumea mă întreba ce vreau să mă fac când voi fi mare, le spuneam tuturor că medic. La vârsta aceea, la 4-5 ani, toate fetițele spun că vor să devină doctorițe. Eu am spus-o atunci prima dată și mi-am menținut opțiunea pe parcursul școlii generale, dar și a liceului.
Am terminat un liceu teoretic, profil matematică-fizică și am ales să fac medicină. În timpul facultății, am făcut stagii de chirurgie, de ATI, practic toate specialitățile pe care noi suntem obligați să le parcurgem în timpul studenției. Mi-a plăcut munca de echipă, munca în care limita dintre viață și moarte este foarte, foarte mică. Mi-a plăcut adrenalina, dacă pot spune așa, și am spus că trebuie să fac Terapie Intensivă.
După rezidențiat, am condus secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar, o secție grea, o secție la care ajung cele mai grave cazuri, nu numai din Bucureșți, ci și din județele limitrofe Bucureștiului și din țară. Avem foarte multe transferuri către secțiile spitalului nostru și către secția de Terapie Intensivă, cazuri grave care nu pot fi rezolvate de colegii noștri din provincie, fie pentru că nu au dotarea necesară, fie că nu au resursa umană implicată în a rezolva asemenea cazuri.
Experiența căpătată la ATI m-a ajutat enorm. La Terapie Intensivă niciodată nu putem să acționăm cu răbdare, ci a trebuit să acționăm rapid, pentru că noi suntem obligați să salvăm vieți. Și asta am făcut!
Faptul că am avut specialitatea de Terapie Intensivă m-a ajutat mult să interacționez cu oamenii din spital, am colaborat cu toți medicii instituției, ne-am întâlnit în gărzi și, cu siguranță, știam fiecare dintre noi ce putem să facem.
Am acceptat să devin manager al Spitalului Universitar pentru că știam foarte bine care sunt problemele cu care se confruntă spitalul și am vrut să arăt, împreună cu echipa managerială, că putem să rezolvăm problemele existente, putem să îmbunătățim lucrurile. Cred că astăzi totul e mult mai clar în spital și fiecare este mult mai responsabil pentru ceea ce are de făcut.
Dr. Adriana Nica: Pacienții cu probleme severe de la privat ajung să fie îngrijiți tot la stat…
stirilekanald.ro: De teama condițiilor de la stat, a bacteriilor și sătui de șpăgi, romanii cu oaresce posibilitati financiare aleg sa se interneze in clinicile private. Gresesc?
Dr. Adriana Nica: Cred că da! Aici, trebuie să punctez ceva. Cu toată stimă pentru colegii noștri, în privat se face foarte multă medicină de ambulator și se fac activități medicale cu un grad de complexitate nu la fel de ridicat cum se fac în spitalele de stat. Gândiți-vă că pacienții cu probleme severe ajung să fie îngrijiți, până la urmă, tot în secțiile spitalelor de stat. Sunt pacienți care sunt transferați de la clinicile private către spitalele de stat și sunt pacienții care impun multe zile de spitalizare în Terapie Intensivă. De ce? Pentru că noi, în spitalele de stat, avem echipele multidisciplinare cu ajutorul cărora acordăm asistență medicală țintită fiecărui pacient în funcție de problemele medicale pe care le are.
Și mai e ceva de spus! Și la spitalele private există infecții, nu numai la spitalele de stat. Important este să le recunoaștem, important este să izolăm acei pacienți care au infecții. La nivelul Spitalului Universitar există proceduri interne și avem un departament de prevenție și control la care lucrează medici epidemiologi care merg și recoltează, periodic, probe biologice din toate secțiile. Există un screening pe care noi îl facem tuturor pacienților la internare, pentru că vrem să știm cu exactitate dacă vin de acasă sau dintr-o comunitate cu o anumită bacterie, au avut-o la internare și nu au căpătat-o în spital. Noi, la Spitalul Universitar, ne dorim să izolăm infecțiile dacă ele apar și să nu punem în pericol alți bolnavi.
stirilekanald.ro: Dar de unde vine isteria aceasta, la nivel național, cu infecțiile nocosomiale? Este o problemă doar în România sau e o problemă cu care se confruntă spitalele din toată lumea? Care este adevărul despre “bacteriile ucigașe din spitale”. Lămuriți problema!
Dr. Adriana Nica: Până în anul 2016, toate infecțiile nosocomiale erau considerate… un act de management deficitar. Probabil acesta este motivul pentru care s-a mers pe ideea că ele nu trebuie raportate. Existau și atunci, există dintotdeauna și există în toate spitalele din lume. Nu este spital care să nu aibă infecții. Important este să le identificăm, să le izolăm și să nu riscăm să infectăm și alți bolnavi.
Infecțiile apar peste tot, și mă refer aici la toate spitalele mari, cum ar fi John Hopkins din SUA, AKH din Viena. Da, și ei au infecții. Important este să prevenim și, dacă le avem, să izolăm bolnavii pentru a nu risca răspândirea și să raportăm situația.
Regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe în spitale! Trebuie să fim conștienți că fiecare gest pe care noi îl facem este pentru binele bolnavului. Adică să ne spălăm pe mâini, să avem mănuși și echipament de protecție când mergem la un pacient. Asta trebuie să înțeleagă și aparținătorii care își vizitează rudele internate.
Există un anumit program de vizită, ce trebuie respectat. Nu pot veni 5 persoane dintr-o familie în același timp la un bolnav. Pacientul are sistemul imunitar scăzut și orice factor extern îl poate afecta.
Dr. Adriana Nica: Rudele care își vizitează bolnavii pot aduce pe haine și pe încălțări bacterii periculoase!
stirilekanald.ro: Vreți să spuneți că un aparținător care nu este echipat corespunzător poate fi purtător de bacterii și poate pune în pericol viața unui pacient? Poate aduce “bacteriile ucigașe” pe haine sau pe încălțăminte?
Dr. Adriana Nica: Da! Noi suntem principalul vector de transmitere a bolilor. Dacă nu respectăm regulile minime de igienă, toți cei care venim și ne așezăm pe patul pacientului, putem face un rău pe care nu ni-l dorim. Este absolut contraindicat că cineva să vină și să se așeze cu haine de stradă pe patul unui bolnav. Cu toții suntem responsabili, nu numai cadrele medicale, inclusiv aparținătorii.
De aceea, eu personal, merg în controale în spital, controlez personalul medical, mediu și auxiliar. Vreau să văd că fiecare își îndeplinește funcțiile din fișa postului și atribuțiile, vreau să văd că fiecare este conștient că la serviciu trebuie să lucreze și nu să stea pe Facebook.
stirilekanald.ro: Cu ce lipsuri vă confruntați? Se întâmplă și la Spitalul Universitar că pacienții să vină de acasă cu medicamente sau cu pansamente?
Dr. Adriana Nica: De când am preluat mandatul de manager am atras atenția că acest lucru nu trebuie să se întâmple. Nu știu dacă s-a întâmplat înainte… Cu siguranță, am interzis că pacientul să vină de acasă cu medicamente, sau medicii să dea o rețetă unui pacient să își cumpere un anumit medicament.
Desigur, dacă pacientul are un tratament sau mai multe prescrise de medicul de familie și, la internare, vine cu aceste medicamente la el, asta este altceva, îi este permis. Dar un medicament necesar în timpul spitalizării îl furnizăm noi, nu cerem pacientului să și-l cumpere singur! Exclus!
stirilekanald.ro: Câți pacienți pot fi internați în Spitalul Universitar?
Dr. Adriana Nica: Spitalul Universitar are o capacitate de 1099 de paturi și sperăm că, în perioada următoare, să ne putem crește numărul de paturi pe secțiile: chirurgie cardiacă, chirurgie toracică, chirurgie vasculară.
stirilekanald.ro: Cu ce afecțiuni vin cel mai des pacienții la spitalul pe care îl conduceți?
Dr. Adriana Nica: Cu absolut toate afecțiunile, mai puțin cele dermatologice. Dar, dacă au o boală dermatologică, avem și medic dermatolog, în ambulatoriu, care poate să asigure consultul pacienților.
Gândiți-vă că la Unitatea de Primiri Urgențe vin, zilnic, 400-500 de cazuri. E adevărat, nu toate reprezintă urgențe majore, o parte ar putea să meargă la medicul de familie sau la medicul de ambulator. Dar, aleg să vină la spital și aleg să vină la urgențe pe ideea că sunt mult mai repede băgați în seamă.
Acesta este motivul pentru care se supra-aglomerează camerele de gardă și spitalele de urgență. Cred că un deficit în sistemul nostru medical este faptul că pacienții ocolesc medicina primară și medicina de ambulator și singură lor adresabilitate este către spitalul de urgență.
Dr. Adriana Nica: O unghie încarnată nu reprezintă o urgență medicală! Oamenii trebuie să înteleagă asta!
stirilekanald.ro: Este adevărat! Camerele de gardă sunt supra-aglomerate, iar pacienții se plâng adesea că așteaptă foarte mult până le vine rândul...
Dr. Adriana Nica: Pacienții noștri vin cu toate patologiile la camera de gardă a Spitalului Universitar. Sunt pacienți care au probleme reale, probleme majore, probleme care le pun viața în pericol, iar aceștia, evident, sunt prioritizați, sunt luați primii la consultații.
Dar sunt pacienți care vin… chiar și pentru o unghie încarnată. Evident, unghia încarnată nu reprezintă o urgență, și acest pacient poate să aștepte mai mult.
Avem un sistem cu brățări pe coduri de culoare la spital. Aceste brățări se dau fiecărui pacient când ajunge la Triaj. Codurile sunt roșu, galben și verde. Roșu înseamnă urgență majoră, și acest pacient efectiv ocolește triajul. Există patologiile care nu pun viața în pericol în următoarea oră, în următoarele două-trei ore și acești pacienți primesc brățară de culoare galbenă. Pacienți care pot aștepta mai mult, sunt cei care primesc brățările de culoare verde.
stirilekanald.ro: Imediat după ce ați preluat funcția de manager al spitalului Universitar, am citit că ați găsit, într-o magazine, “aruncat”, un aparat nou-nouț mobil de radiologie, aparat extrem de util în intervențiile minim invazive, cum ar fi depistarea și extragerea calculilor biliari. Aparatul costase 200.000 de euro și era nefolosit, fusese pur și simplu uitat din 2014, de când fusese achiziționat. Să îi spunem nepăsare?
Dr. Adriana Nica: E adevărat! Am făcut o vizită împreună cu directorul medical, pentru că obișnuim să mergem împreună să controlăm diverse secții, să controlăm spații, depozite... Am ajuns într-o magazie a spitalului, un spațiu administrativ.
Când am intrat acolo, am văzut o cutie. Am întrebat ce e în cutia aia și nimeni nu a putut să îmi răspundă. Am plecat de la înscrisurile de pe cutie, am pus să se desfacă cutia și surpriză a fost mare să constatăm că era un aparat de radiologie care are multiple funcții, nu doar pentru intervențiile chirurgicale minim invazive.
Am chemat toată lumea implicată în deciziile administrative într-o ședință. Unii spuneau că știau ceva, dar nu erau siguri, așa că am chemat serviciul contabilitate care aveau aparatul în evidență. Am cerut actele aparatului, mi s-au pus la dispoziție. În fine, am avut o grămadă de surprize, pentru că, spre exemplu, firma distribuitoare vânduse drepturile unei alte firme, care ar fi trebuit să facă instalarea și punerea în funcțiune a aparatului. A fost complicat, am întocmit un dosar la nivelul spitalului pentru că acest aparat să poată fi utilizat, am obținut avizele necesare și astăzi îl folosim cu succes în cadrul instituției. Dacă nu îl găseam, probabil că și acum zăcea în magazie.
stirilekanald.ro: Spitalul Universitar a fost afectat de scandalul dezinfectanților diluați?
Dr. Adriana Nica: La capitolul dezinfectanți, toate achizițiile care se fac la nivelul spitalului au aprobare și aviz de la Ministerul Sănătății. Noi suntem obligați, prin departamentul de control și prevenție pentru infecțiile nosocomiale să achiziționăm doar dezinfectanți care au aviz. Prin urmare, firmele care aduc în spital dezinfectanții sunt obligate să aibă acest certificat de avizare de la Minister.
Dr. Adriana Nica: Spitalul Universitar vrea să se acrediteze pentru transplantul cardiac
stirilekanald.ro: Haideți să vorbim concret. Ce ați reușit să realizați până acum, și ce sperați să reușiți în timpul mandatului dv? Spre exemplu, știu că vă doriți să vă acreditați ca centru pentru transplantul cardiac…
Dr. Adriana Nica: Ne dorim să obținem acreditarea pentru a putea efectua intervenții de transplant cardiac la Spitalul Universitar București. Avem o secție de chirurgie cardiacă în care lucrează specialiști desăvârșiți. Îl avem pe dr. Cătălin Badiu, care a ales să se întoarcă din Germania și să ajute sistemul medical din România, este medic la noi, îngrijește pacienții, face operații pe cord deschis pacienților care au o astfel de indicație și ne mândrim cu asta.
Vrem să ne acredităm și să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă medicină la SUUB, pentru că spitalul nostru a fost, este și va rămâne un brand. Prin urmare, trebuie să ne dezvoltăm în toate domeniile, în special în cel al transplantului.
Spitalul Universitar se mândrește și cu reușitele în domeniul transplantului medular. Vreau să mulțumesc pe această cale Asociației “Dăruiește viață” pentru că s-a implicat încă din 2012-2013 în dotarea unor camere sterile a secției de Hematologie a SUUB. Membrii acestei asociații au dat o mână de ajutor spitalului nostru, care nu era centru acreditat pentru transplantul medular când am preluat eu conducerea.
Am întocmit dosarul necesar acreditării, ne-am dotat corespunzător atât din punct de vedere al echipamentelor, cât și al resurselor profesionale, iar în 2018 am obținut autorizația pentru efectuarea transplantului medular la nivelul SUUB. Un merit uriaș l-au avut și cei doi profesori universitari ai secției de Hematologie, Ana Maria Vlădăreanu și Horia Bumbea, care s-au implicat în realizarea acestui tip de transplant.
De asemenea, tot în 2018, spitalul nostru a fost acreditat că Centru de Excelență în Boli Rare Hematologice. Mastocitoza este o astfel de boală rară, iar pacienții care suferă de această afecțiune au nevoie de îngrijiri speciale, calificate. Spitalul nostru le poate oferi la standarde înalte.
stirilekanald.ro: Vreți să construiți un bloc operator central ultramodern, dotat cu echipamente de ultimă generație, cu 11 săli, unele dintre ele dedicate politraumelor. Știu că Guvernul a alocat 75 de milioane de lei pentru acest proiect ambițios! Când va fi gata?
Dr. Adriana Nica: Vă mărturisesc că deschiderea acestui bloc operator central este proiectul meu de management. Pe lângă proba pe care am susținut-o în fața comisiei când am dat examenul de manager, proiectul mai a fost fix pe deschiderea acestui bloc operator. La o lună după ce am venit eu medic rezident în Spitalul Universitar, blocul operator central s-a închis pentru consolidare. Și de atunci, închis a rămas. Consolidarea s-a încheiat în 2017, însă și acum se caută soluții pentru dotarea corespunzătoare a acestui bloc.
Toată aparatură de ultima generație necesară dotării acestui bloc a fost solicitată de către șefii tuturor secțiilor din spital, așadar lucrăm în strânsă colaborare cu toate secțiile din spital. Suntem în licitație deschisă în sistemul internațional de achiziții publice, suntem în faza evaluării tehnice și sperăm să se finalizeze cât mai repede.
Sigur va fi cel mai performant și dotat Bloc Operator Central din România.
stirilekanald.ro: Vorbiți foarte mult despre echipele medicale multidisciplinare. Ce înseamnă asta și cât de importantă este pentru pacienți munca în echipa multidisciplinară?
Dr. Adriana Nica: Am să vă dau un exemplu clar. Când vine un pacient lovit de o mașină pe trecerea de pietoni, să zicem. Acea lovitură, prin cădere, provoacă victimei leziuni cerebrale, toracice, abdominale, de membre superioare și inferioare etc. Prin urmare, când pacientul ajunge la spital, va fi evaluat de: un medic specialist în chirurgie toracică, un specialist în chirurgie cardiacă, un neurochirurg, un ortoped, un anestezist, un medic de terapie intensivă, și un specialist în hematologie.
Lucrăm în echipa pentru ca pacientul nostru să beneficieze de cele mai bune îngrijiri. De aceea sunt transferate cazurile complexe, urgențele, din țară către spitalul nostru sau către alte spitale de urgență din Capitală. Rolul echipelor multidisciplinare este foarte important.
Dr. Adriana Nica: Heliportul va fi gata cât mai repede cu putință
stirilekanald.ro: În ce stadiu sunteți cu heliportul?
Dr. Adriana Nica: Și proiectul acestui heliport l-am preluat… gata îngropat. Au fost niște domni care au dorit și s-au oferit să facă acest heliport și să îl doneze spitalului. Toate acestea s-au întâmplat mai demult, și nu știu de ce nu s-a finalizat proiectul până în 2017. Din 2017, când am ajuns manager, am zis că trebuie împreună cu echipa managerială să reluăm acest proiect pentru că este de o importantă vitală pentru bolnavii noștri.
Există heliportul din fața spitalului, dar nu mai este funcțional. Nu s-au mai primit avize pentru el, pentru că s-au schimbat normativele în vigoare și nu mai corespunde reglementărilor. Mai concret, că să poată ateriza un elicopter acolo, ar trebui oprită circulația pe Splai, în ambele sensuri. Mai mult decât atât, acolo există pomi, care nu pot fi tăiați, așa că am concluzionat că acel heliport nu va mai fi niciodată funcțional.
Prin urmare, dacă tot a fost consolidat și renovat Blocul Operator Central și are risc seismic mic, am reluat discuțiile, am întocmit documentațiile necesare, am obținut atât autorizație de construcție și autorizatie de la Autoritatea Aeronautică pentru zboruri pe timp de zi și de noapte. Se lucrează din nou la heliport, care va fi, de această dată pe clădire, deasupra Blocului Operator. Acum se lucrează la liftul care va transporta pacienții de pe heliport în blocul operator.
Va spun acum, în exclusivitate, că s-a dat comanda de platforma în străinătate. Cam în două luni sper că va fi montată, după care sper să avem gata heliportul cât mai repede.
stirilekanald.ro: Aveți în spital una dintre cele mai moderne stații de sterilizare din Sud-Estul Europei. De ce e importantă o asemenea stație în economia unui spital precum “Universitarul”?
Dr. Adriana Nica: La fel ca și deschiderea Blocului Operator Central, modernizarea Stației de Sterilizare a fost un obiectiv al echipei de conducere. Aveam aparate extrem de vechi ce trebuiau înlocuite rapid. Împreună cu colegii mei de la Departamentul de Prevenție și Control al infecțiilor Nosocomiale ne-am făcut un plan de acțiune, am mers cu ea la minister, doamna ministru ne-a ascultat și a înțeles că trebuie să facem stația de sterilizare pentru ca bolnavii noștri să fie mereu în siguranță. Stația este o mândrie pentru spitalul nostru, este cea mai modernă stație de sterilizare din sud-estul Europei.
Nota Redacției: Stația Centrală de Sterilizare de la Spitalul Universitar București este realizată după modelul Spitalului Karolinska din Stockholm și este, în acest moment, un punct de referință pentru toată Europa de sud-est. Este complet computerizată și are capacitatea de a transmite în timp real către producătorii echipamentelor din Suedia informații utile. Cei care lucrează în stație știu în permanență când se aduc la sterilizat trusele, ce lipsește dintr-o trusă care a ajuns în stație sau de unde a venit o anumită trusă cu instrumental medical lipsă.
Dr. Adriana Nica: Colaborăm excelent cu Agenția Natională de Transplant
stirilekanald.ro: Cum se implică Spitalul Universitar de Urgență București în programul de identificare a donatorilor aflăți în moarte cerebrală? Cum colaborați cu Agenția Națională de Transplant odată cu numirea lui Radu Zamfir in functia de director și ce părere aveți despre situația actuală a programului național de transplant?
Dr. Adriana Nica: Evident, părerea este una pozitivă. Ne dorim cu toții ca toate cazurile care au nevoie de transplant să se rezolve în România și să nu mai fie nevoie să le trimitem în străinătate. Colaborarea noastră cu Agenția Națională de Transplant este una excepțională. Datorită acestei colaborări strânse am obținut acreditarea pentru a face transplant medular în cadrul SUUB. De altfel, suntem un centru de recoltare de organe pentru posibilii pacienți care necesită un transplant.
Ne implicăm continuu în programul de transplant național, iar identificarea potențialilor donator aflați în moarte cerebrală reprezintă una dintre prioritățile noastre.
stirilekanald.ro: Vi s-a “aruncat” vreodată în față faptul că ați devenit manager datorită relației de iubire cu dr. Sorin?
Dr. Adriana Nica: Nu m-a afectat și nimeni nu mi-a spus în față cum că m-ar fi ajutat foarte mult Sorin Oprescu în carieră. Discuții, probabil, pe la colțuri, au existat. Nu mă deranjează nimic, nu ascund absolut nimic, am recunoscut și nu mi-e rușine de relația mea cu Sorin Oprescu, o să o spun și mi-o asum întotdeauna când voi fi întrebată.
Eu vreau să demonstrez că pot să fac ceva și că las ceva în urma mea și că nu sunt doar o doamnă, pusă într-o poziție de conducere pentru a îndeplini doar niște ordine, iar cei care mă cunosc știu foarte bine acest lucru.
Dr. Adriana Nica: Nu mă deranjează absolut deloc apelativul: „Iubita lui Sorin Oprescu”
stirilekanald.ro: Vă deranjează apelativul “iubita lui Oprescu”?
Dr. Adriana Nica: Absolut deloc! Nu!
stirilekanald.ro: Va sfătuiți cu dr. Sorin Oprescu atunci când luați decizii legate de activitatea spitalului?
Dr. Adriana Nica: Sorin Oprescu a fost managerul a două importante spitale din București, Universitar și Elias. Iar atunci când el se afla la cârma celor două instituții, acestea erau la un anumit nivel. Și nu o spun doar eu.
Pe de altă parte, Sorin Oprescu este și azi șeful unei secții de chirurgie din cadrul Spitalului Universitar și participă la ședințele consiliului medical. Toate propunerile se fac în cadrul acestor ședințe, toți șefii de secții vin cu propuneri pentru dezvoltarea activității pe care o manageriază.
Aceste consultări au loc în cadrul ședințelor de consiliu medical, apoi în consiliul director, în consiliile de administrație. Dar, întotdeauna, deciziile le iau cu echipa de conducere. De sfătuit, ne sfătuim cu toții în cadrul consiliilor. Dacă am o problema delicată da, îl întreb pe Sorin Oprescu, mă consult cu el, însă deciziile finale le iau cu echipa managerială și nu pentru că îmi spune X sau Y ce să fac.
Mesajul Dr Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar București pentru pacienții instituției pe care o conduce.