Prof.dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul „Sf.Spiridon” din Iași și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic, a povestit pentru Ziarul de Iași un caz tulburător pe care l-a tratat în urmă cu cinci ani.
Citește și: "Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
Este vorba de transplantul hepatic al unei femei din județul Bacău, care era asistentă medicală, dar făcuse și studii de canto.
Femeia fusese diagnosticată cu ciroză hepatică post hepatită cu virus C. De 2 ani se afla pe lista de așteptare pentru transplant și starea ei era încă bună.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La un moment dat a beneficiat de transplant hepatic realizat în centrul de la Iași, își amintește medicul chirurg.
„Deși postoperator evoluția femeii era bună, la 6 zile după intervenție a intrat în comă.
Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA. Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor.
Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a relatat prof.dr. Cristian Lupașcu.
"Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude"
Medicul a povestit cum femeia a stat în comă aproximativ 2 săptămâni, iar medicii nu s-au dat bătuți și așteptau în fiecare zi ca femeia să își revină.
„Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată", a spus medicul din Iași.
Ideea medicului chirurg de a-i cere pacientei să încerce anumite note muzicale a fost cea care a reușit să grăbească recuperarea.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu, dar medical vorbind, probabil că a fost vorba de două lucruri.
Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a explicat prof.dr. Cristian Lupașcu.
Medicul a povestit că femeia și-a revenit până la urmă. A făcut exerciții de logopedie și i-a fost reeducată vorbirea. Mai multe detalii aici.