Potrivit unui comunicat transmis de către Comisia Europeană, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru 270 de zile (9 luni) de la finalizarea schemei de vaccinare primară. În ceea ce privește serurile cu doză unică, perioada reprezintă 270 de zile de la prima și unica administrare.

Pentru vaccinurile cu două doze, perioada înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de-a doua doze sau în cazul persoanelor vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, raportat la strategia națională de vaccinare.

Citeste si: Noi decizii CNSU: Câte zile vor sta în carantină românii care se întorc din străinătate?

Precizările oficialilor

„Începând de mâine (marți, 1 februarie 2022- n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat Didier Reynders, comisar pentru Justiție. 

Normele se aplică în cazul certificatelor de vaccinare utilizate doar în scop de călătorie în Uniunea Europeană. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel”, a transmis Consiliul European.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, noi măsuri care să susțină mediul de afaceri post-pandemie

Cum se vor aplica măsurile în România

Guvernul României nu va solicita de la 1 februarie doza booster la intrarea în țară. Șeful DSU, Raed Arafat a spus că accest lucru urmează să fie implementat și în România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat care vor fi condițiile în care se va aplica noua regulă în România.

„Doza 3 este acum pentru călătorii internaționale. Ca să fie valabil și în România e nevoie de o OUG, după 10 zile- devine operațional și în România. Dar încă nu. Probabil că 25-30  la sută au și booster-ul. Pentru interiorul țării nu am discutat aceasta obligativitate ”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit normelor europene, măsura se aplică în cazul călătoriilor în Uniunea Europeană. Statele membre UE care vor să aplice reguli diferite de utiizare a certificatului digital în context propriu sunt invitate să se alinieze perioadei de acceptanță stabilită la nivelul Uniunii Europene.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Alexandru Rafila: „Trendul ascendent al acestei infecţii continuă. Săptămâna viitoare, o nouă creştere spectaculoasă”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si