Intram in Saptamana Patimilor - iata care sunt traditiile si obiceiurile! Ce ai voie sa faci si ce este interzis in Saptamana Mare!
Saptamana mare, numita si Saptamana Patimilor, este reprezentata de ultima saptamana din postul Sfintelor Paste.
Totodata, saptamana mare este saptamana deniilor, in care credinciosii merg seara de seara la biserica pentru a asculta slujba.
Luni se citeste istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament, in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus inaintea intrarii in Ierusalim.
Femeile incep curatenia de Paste, pentru ca toata casa trebuie sa fie curatata, aerisita si varuita.
Marti, denumita si Martea Seaca, este dedicata predicii de pe Muntele Maslinilor. Pentru Martea Seaca, exista superstitia conform careia taranii trebuie sa se spele ritualic pentru a seca bolile. Credinciosii sunt indemnati la priveghere.
Pentru Miercuri, denia il pomeneste pe Iuda, apostolul care il tradeaza pe Iisus, dar si pe Maria, femeia care ii spala picioarele lui Iisus.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
In anumite zone din tara, exista obiceiul ca miercuri seara, cand soarele asfinteste, copiii sa mearga cu colindul, la sfarsit primind oua pentru a le rosi.
Joi este citita Denia celor 12 Evanghelii. Credinciosii vin la biserica, unde isi pun 12 dorinte care se pot indeplini peste an.
In Joia Mare, in multe locuri din tara exista obiceiul de a se inrosi ouale. Tot in Joia Mare se tine post cu mancare uscata.
La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Crestinii care s-au spovedit se impartasesc.Vinerea Mare este cea mai trista zi, se rememoreaza aducerea lui Iisus Hristos la judecata. De asemenea, si rastignirea si luarea de pe cruce. Credinciosii merg pentru a trece pe sub masa, apoi seara merg la slujba Prohodului. Se face inconjurul bisericii si se duce lumina acasa.
Traditia spune ca in Vinerea Mare se tine post negru. Daca va ploua in Vinerea Mare, anul va fi unul manos. Daca te scufunzi in apa rece de trei ori in Vinerea Mare, vei fi sanatos tot anul. Femeile nu au voie sa coasa, sa teasa, nu coc paine sau altele asemenea, fiindca este mare pericol de boala si spirite rele.
In Sambata Mare, credinciosii se pregatesc pentru a merge la biserica
Sambata Pastelui, ultima zi a Saptamanii Mare este zi de reculegere.
Credinciosii imbraca hainele bune si se pregatesc pentru a merge la biserica. Iau Lumina din Lumina, spun „Hristos a inviat!“ si raspund „Adevarat a inviat!“, formule cu care se saluta apoi timp de 40 de zile, pana la Inaltare.
In Saptamana Mare, e bine ca toti credinciosii sa se ierte si sa se impace cu toti cei cu care au fost in dusmanie. Asa pot primi Invierea Domnului cu bucurie.
Sursa: BZI