UPDATE: Un român a povestit cum în jumătate de oră, apa din casă a ajuns la doi metri, din cauza inundațiilor. Bărbatul, care s-a afalt într-o regiune puternic afectată de furtuna Dana, a mărturisit că doar Dumnezeu l-a salvat pe el și pe familia sa. Citește mai multe detalii AICI.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a declarat că 6 români din

cei 22 dispăruți după inundații au fost găsiți.

În continuarea comunicărilor privind situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană afectați de inundațiile fără precedent din Regatul Spaniei, Ministerul Afacerilor Externe informează că 6 persoane dintre cele semnalate în această dimineață ca fiind dispărute se află în siguranță. Astfel, MAE, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellónt cu autoritățile spaniole, verificările fiind în desfășurare, a declarat MAE.

UPDATE: Primele declarații ale lui Nicușor Dan după prăpădul din Spania. Ce a mărturisit primarul Capitalei? Citește mai multe AICI.

UPDATE: Bătrânii de la un azil din Valencia așteaptă să fie salvați. Clădirea a fost devastată de ape, iar vârstinicii speră la un miracol, blocați în apă până la genunchi. Citește mai multe AICI.

UPDATE: Doi soți români sunt căutați cu disperare de fiica lor, după ce au dispărut în inundațiile devastatoare. Înainte de a dispărea, au cerut ajutorul fiicei. Citește mai multe AICI.

Cel puțin 95 de oameni și-au pierdut viața în Spania, în urma fenomenelor meteo extreme care au lovit în special zona Valencia. Dintre decedați, 92 au murit în Valencia, unul în Malaga și doi în Castilla-La Mancha, potrivit El Pais.

UPDATE 13.00 Cod roșu de ploi torențiale în zonele afectate de DANA

A fost emisă, joi, o nouă alertă cod roșu de ploi torențiale în Castellón pentru încă 180 de litri pe metru pătrat de ploaie și avertismente în șase regiuni, potrivit sursei citate.

"Urgența meteorologică nu s-a încheiat”, avertizează agenția meteo spaniolă Aemet, care se așteaptă la ploi abundente, care vor complica căutarea persoanelor dispărute.

Cum s-a format furtuna DANA în zona Valenciei

Cum s-a format furtuna DANA în zona Valenciei

[Sursa foto: El Pais]

UPDATE 12.20. Premierul Marcel Ciolacu spune că nu sunt români confirmați că ar fi murit în inundațiile din Spania până la această oră. "Erau 22 de persoane de naționalitate română date dispărute. Din cele 100 de persoane decedate erau identificate aprox 25, niciun român printre ele. Este o alarmă pe care trebuie să o luăm în considerare și să urmărim toată dinamica", a declarat șeful Guvernului.

UPDATE 12.00 Celulă de criză la Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, vineri, la ora 15,00, miniştrii şi reprezentanţii mai multor instituţii guvernamentale pentru a discuta situaţia românilor din Spania afectaţi de inundaţii şi măsurile de sprijin pe care le poate oferi acestora statul român, potrivit unei informări a Guvernului.

La întâlnirea de lucru au fost convocaţi miniştrii Afacerilor Externe- Luminiţa Odobescu, Afacerilor Interne- Cătălin Predoiu, Sănătăţii- Alexandru Rafila, Transporturilor- Sorin Grindeanu, reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Momentul emoționant în care o femeie este salvată din inundațiile din Valencia. A fost salvată la limită

Există temerea că numărul victimelor ar putea crește, întrucât există un număr nedeterminat de persoane dispărute.

În această dimineață s-au reluat acțiunile de salvare, la care participă o mie de militari din Unitatea Militară de Urgență, precum și mii de Gărzi Civile, Pompieri și polițiști.

UPDATE 11.00 Au fost aduse 50 de morgi mobile la locul dezastrului

Margarita Robles, ministrul spaniol al Apărării, a anunțat că o unitate militară specializată în operațiuni de salvare începe, de joi, să opereze în zonele cele mai afectate.

Militarii vor căuta prin noroiul adus de ape și printre ruinele clădirilor cu ajutorul câinilor de urmă.

Echipele de salvatori au adus cu ele 50 de morgi mobile.

UPDATE 10.00 Mai multe ploi abundente erau prognozate, joi, în regiunea Valencia, cea mai afectată de furtuna Dana, dar și în alte regiuni de pe coasta de nord-est.

Tragedia din aceste zile se anunță a fi cel mai mare dezastru natural prin care trece Spania din 1973 încoace.

MAE: Sunt 22 de români dispăruți în inundațiile din Spania

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează despre situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundaţiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu victime, persoane dispărute şi pagube materiale Astfel, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, MAE verifică informaţiile privind dispariţia a 22 de cetăţeni români. Oficiul consular menţine un contact permanent cu autorităţile spaniole, iar verificările sunt în desfăşurare”, transmite MAE.

Inundații catastrofale în Valencia: cel puțin 95 de morți, 22 de români sunt dați dispăruți. Ce este fenomenul meteo DANA care a declanșat infernul

Inundații catastrofale în Valencia: cel puțin 95 de morți, 22 de români sunt dați dispăruți. Ce este fenomenul meteo DANA care a declanșat infernul

[Sursa foto: X.com]

Ambasada României la Madrid este în legătură cu autorităţile centrale spaniole, prin intermediul ataşaţilor pentru afaceri interne, pentru a sprijini demersurile necesare.

Reprezentanţii Consulatului României la Castellón de la Plana continuă să colaboreze îndeaproape cu autorităţile locale competente şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă consulară, dacă va fi necesar.

Oficialii consulari menţin legătura cu cetăţenii români care au semnalat persoanele dispărute, precum şi cu cele care ai semnalat dificultăţi, până la identificarea soluţiilor corespunzătoare de către autorităţile locale.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Efectele dezastruoase ale fenomenului DANA

Efectele dezastruoase ale fenomenului DANA

[Sursa foto: Levante.com]

Ce este fenomenul DANA

Fenomenul cunoscut pe plan local sub numele de „DANA”, un acronim spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine este cauza pentru dezastrul din aceste zile.

Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obişnuite, se poate forma în mod independent din curenţii jet polari sau subtropicali.

Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid şi formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiaşi zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporeşte potenţialul distructiv. Potrivit meteorologilor, acest fenomen provoacă uneori grindină de mari dimensiuni şi tornade, aşa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta.

Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de predispuse la acest fenomen datorită localizării între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor.

Fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni înregistrate în ultimul secol în regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al agenţiei meteorologice naţionale din Spania, Aemet.

„Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Însă, într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi regenerat continuu”, a explicat el.

În timp ce experţii susţin că va fi nevoie de timp pentru a analiza toate datele şi a se stabili dacă acest fenomen DANA a fost cauzat de schimbările climatice, majoritatea sunt de acord că o creştere a temperaturii din Mediterana şi condiţiile atmosferice mai calde şi mai umede contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.

„Nu putem spune nimic pe loc, exceptând faptul că, în contextul schimbărilor climatice, astfel de evenimente vor fi mai frecvente şi mai intense”, a declarat meteorologul şi cercetătorul spaniol Ernesto Rodriguez-Camino.

Înainte ca termenul „DANA” să fie inventat, la începutul anilor 2000, orice ploaie abundentă din timpul toamnei, o caracteristică a climatului mediteranean, era cunoscută sub denumirea populară de „gota fria” (picătură rece), în Spania şi în unele regiuni din Franţa. Termenul este încă utilizat pe scară largă în mod colocvial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si