Ce-i drept, cozonacul e o munca grea, si doar gospondinele cu experienta se incumeta sa il faca. Dar lucrurile sunt mai simple decat credeai. Exista o reteta de cozonac care nu are nevoie sa fie framantat. Pur si simplu amesteci ingredientele, il lasi putin sa creasca si apoi il coci. Rezultatul este fantastic: pufos si plin de arome. Partea buna e ca poti sa il umpli cu ce vrei: de la rahat, pana la nuci si crema de cacao.
Ingrediente: - faina- 1kg,
- 5 oua,
- 300 g zahar,
- jumatate de pachet de unt 80% grasime,
- 5 linguri de ulei,
- 200 ml lapte,
- nuca 400g,
- cacao 4 linguri,
- coaja de la 1 lamaie
- 2 portocale,
- esenta de rom-1 fiola,
- drojdie cruda 42 g,
- zahar vanilat praf pentru ninsoarea finala.
Preparare:
Etapa 1:
Ouale se separa albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Etapa 2:
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Cand "fierbe" drojdia se adauga galbenusurile, restul de zahar.
Aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut ,nu fierbinte si se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Etapa 4:
Se acopera ligheanul cu folie si se lasa aluatul la cald o ora.Cu
mainile unse cu ulei se imparte in 4 formandu-se sfere.
Etapa 5:
Care se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri astfel apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.
Etapa 6:
Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora.
Ii ungem cu ou batut, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute.
Etapa 7:
Cand sunt copti, se scot din forma si se presara cu zahar vanilat praf.