Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației, marți, la Palatul Cotroceni, în prezența mai multor oficiali.

Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legilor Educației

Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legilor Educației

[Sursa foto: Presidency.ro]

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației

„Mă bucur să marcăm astăzi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societăţii noastre în viitor. „România Educată”, proiectul meu de suflet şi o prioritate a mandatelor mele, devine acum realitate prin intrarea în vigoare a noilor legi ale educaţiei, care reglementează învăţământul preuniversitar şi pe cel superior. 

Proiectul «România Educată» este, iată, un angajament îndeplinit!  Am reuşit, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, să aducem laolaltă sute de experţi educaţionali, reprezentanţi ai autorităţilor, elevi, studenţi, cadre didactice, antreprenori şi parteneri internaţionali şi să elaborăm soluţii coerente pentru îmbunătăţirea învăţământului românesc.  Mai mult, am reuşit ca, în pofida crizelor extrem de complicate din ultimii ani, să continuăm promovarea Proiectului şi să obţinem, în final, susţinerea politică necesară adoptării noii legislaţii”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi la Palatul Cotroceni.

Citește și: Admitere liceu 2023. Greșeala pe care mulți candidați o fac atunci când completează fișele cu opțiuni

Iohannis susține că acest proces a fost unul complex, laborios şi de o anvergură fără precedent.

Citește și: Titularizare 2023. Când va avea loc proba scrisă?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Președintele a adăugat faptul că Legile Educației pun bazele unei Românii care este conectată la evoluţiile secolului al XXI-lea şi care beneficiază din plin de oportunităţile viitorului. 

Aceste legi au scopul de a soluționa cerinţele sistemului de educaţie şi de a încuraja calitatea actului educaţional

„Ce prevăd, concret, noile legi ale educaţiei şi de ce sunt ele aşa importante? În primul rând, îşi propun să rezolve carenţele actualului sistem de învăţământ, încurajând creşterea calităţii actului educaţional, acordarea de sprijin şi respect cadrelor didactice, sunt promovate investiţii, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent

pe siguranţa elevilor.  Legea învăţământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenţei şcolare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului şcolar şi promovării sportului. Pachetul legislativ va transforma experienţa elevilor, care vor avea trasee educaţionale personalizate nevoilor proprii şi vor fi susţinuţi să înveţe în cel mai potrivit mod pentru ei, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcţional.  În ceea ce-i priveşte pe profesori, mai multe prevederi ale legii se adresează construirii unui nou model pentru cariera didactică, aceasta devenind o opţiune reală pentru tinerii absolvenţi. Performanţele şi dedicarea profesorilor vor fi recunoscute prin reduceri ale normei în cazuri bine fundamentate şi prime acordate în momentul pensionării”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Edu.ro rezultate BAC 2023. Verifică online nota obținută la fiecare materie!

Profesorii care aleg să predea în comunităţile dezavantajate vor beneficia de prime de instalare, dar şi de sprijin după începerea activităţii la clasă.

Iohannis a specificat că și învăţământul universitar va beneficia de mai multe reforme-cheie. Iar cele mai importante vizează reducerea abandonului universitar, dar şi alinierea educaţiei universitare la standarde internaţionale.  

Iohannis a mulțumit tuturor celor implicaţi în realizarea Proiectului «România Educată» 

Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. 

Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional dacă nu vor fi puse în aplicare.  De aceea, contez pe implicarea şi hotărârea dumneavoastră, în special a factorilor de decizie prezenţi astăzi aici, pentru a transforma „România Educată” din ideal în realitate. Este responsabilitatea noastră să încurajăm tinerii să-şi atingă potenţialul şi să oferim viitoarelor generaţii instrumentele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume în perpetuă schimbare. Rămâne convingerea mea profundă că doar printr-o educaţie de calitate putem construi o societate care se bazează pe cunoaştere, inovaţie şi progres”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: Un elev din Timiș a leșinat în timp ce susţinea Evaluarea Naţională. Cadrele didactice au sunat la 112

Nicolae Ciucă a vorbit despre promulgarea Legilor Educației

„Am asistat, la Palatul Cotroceni, la evenimentul care a marcat promulgarea Legilor Educaţiei de către Preşedintele României. Intrarea în vigoare a noilor acte normative care reglementează învăţământul românesc este un moment îndelung aşteptat de cadrele didactice, elevi, dar şi de părinţi. S-a lucrat mult la acest pachet legislativ, strângându-se puncte de vedere şi opinii din partea tuturor asociaţiilor socio-profesionale implicate şi au avut loc nenumărate dezbateri şi discuţii, concluzionate prin forma finală a celor două legi care vizează învăţământul preuniversitar şi pe cel universitar”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o postare marţi pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

educație

Ceremonie de semnare a decretelor de promulgare a Legilor Educației

[Sursa foto: Presidency.ro]

Citește și: Legile educației au fost declarate constituționale. Ligia Deca, ministrul Educației: ”Încă o victorie pentru învăţământul românesc”

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au luat parte și preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache, membri ai Guvernului, indlusiv ministrul Educaţiei Ligia Deca şi fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si