In articol:
- Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației
- Aceste legi au scopul de a soluționa cerinţele sistemului de educaţie şi de a încuraja calitatea actului educaţional
- Iohannis a mulțumit tuturor celor implicaţi în realizarea Proiectului «România Educată»
- Nicolae Ciucă a vorbit despre promulgarea Legilor Educației
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației
„Mă bucur să marcăm astăzi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societăţii noastre în viitor.
Citește și: Admitere liceu 2023. Greșeala pe care mulți candidați o fac atunci când completează fișele cu opțiuni
Iohannis susține că acest proces a fost unul complex, laborios şi de o anvergură fără precedent.
Citește și: Titularizare 2023. Când va avea loc proba scrisă?
Președintele a adăugat faptul că Legile Educației pun bazele unei Românii care este conectată la evoluţiile secolului al XXI-lea şi care beneficiază din plin de oportunităţile viitorului.
Aceste legi au scopul de a soluționa cerinţele sistemului de educaţie şi de a încuraja calitatea actului educaţional
„Ce prevăd, concret, noile legi ale educaţiei şi de ce sunt ele aşa importante? În primul rând, îşi propun să rezolve carenţele actualului sistem de învăţământ, încurajând creşterea calităţii actului educaţional, acordarea de sprijin şi respect cadrelor didactice, sunt promovate investiţii, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranţa elevilor. Legea învăţământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenţei şcolare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului şcolar şi promovării sportului. Pachetul legislativ va transforma experienţa elevilor, care vor avea trasee educaţionale personalizate nevoilor proprii şi vor fi susţinuţi să înveţe în cel mai potrivit mod pentru ei, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcţional. În ceea ce-i priveşte pe profesori, mai multe prevederi ale legii se adresează construirii unui nou model pentru cariera didactică, aceasta devenind o opţiune reală pentru tinerii absolvenţi. Performanţele şi dedicarea profesorilor vor fi recunoscute prin reduceri ale normei în cazuri bine fundamentate şi prime acordate în momentul pensionării”, a mai spus Iohannis.
Citește și: Edu.ro rezultate BAC 2023. Verifică online nota obținută la fiecare materie!
Profesorii care aleg să predea în comunităţile dezavantajate vor beneficia de prime de instalare, dar şi de sprijin după începerea activităţii la clasă.
Iohannis a specificat că și învăţământul universitar va beneficia de mai multe reforme-cheie. Iar cele mai importante vizează reducerea abandonului universitar, dar şi alinierea educaţiei universitare la standarde internaţionale.
Iohannis a mulțumit tuturor celor implicaţi în realizarea Proiectului «România Educată»
Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional dacă nu vor fi puse în aplicare. De aceea, contez pe implicarea şi hotărârea dumneavoastră, în special a factorilor de decizie prezenţi astăzi aici, pentru a transforma „România Educată” din ideal în realitate. Este responsabilitatea noastră să încurajăm tinerii să-şi atingă potenţialul şi să oferim viitoarelor generaţii instrumentele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume în perpetuă schimbare. Rămâne convingerea mea profundă că doar printr-o educaţie de calitate putem construi o societate care se bazează pe cunoaştere, inovaţie şi progres”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.
Citește și: Un elev din Timiș a leșinat în timp ce susţinea Evaluarea Naţională. Cadrele didactice au sunat la 112
Nicolae Ciucă a vorbit despre promulgarea Legilor Educației
„Am asistat, la Palatul Cotroceni, la evenimentul care a marcat promulgarea Legilor Educaţiei de către Preşedintele României. Intrarea în vigoare a noilor acte normative care reglementează învăţământul românesc este un moment îndelung aşteptat de cadrele didactice, elevi, dar şi de părinţi. S-a lucrat mult la acest pachet legislativ, strângându-se puncte de vedere şi opinii din partea tuturor asociaţiilor socio-profesionale implicate şi au avut loc nenumărate dezbateri şi discuţii, concluzionate prin forma finală a celor două legi care vizează învăţământul preuniversitar şi pe cel universitar”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o postare marţi pe pagina sa de Facebook.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au luat parte și preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache, membri ai Guvernului, indlusiv ministrul Educaţiei Ligia Deca şi fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu.