Klaus Iohannis a semnat legea. Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, legea prin care vor fi vizați sute de mii de români, potrivit unui anunț făcut de Administrația Prezidențială.
Actul normativ este structurat pe trei domenii: finanțarea serviciilor de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, organizarea și coordonarea activităților de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor la nivel central și regional/local, formarea resurselor umane implicate în activitățile de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.
„Activităţile de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor în rândul populaţiei din România sunt responsabilitatea statului român şi de ele beneficiază cetăţenii români, indiferent de statutul lor de asigurat.
Aceste activităţi reprezintă un ansamblu de acţiuni intersectoriale şi coordonate, asigurate de către Guvern şi instituţiile abilitate, împreună cu cetăţenii, familia, societatea în ansamblul ei, pentru creşterea speranţei de viaţă, reducerea deceselor evitabile, precum şi îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea calităţii vieţii”, conform legii.
Citeste si: Când va fi activat planul roșu în România? Declarație de ultim moment
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ministrul Sănătății va realiza un program multianual: „În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii elaborează acest program pentru o perioadă de 4 ani, care va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului”.
Acțiunea de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase se va face, printre altele, potrivit prevederilor, prin achiziția de vaccinuri, în funcție de necesitățile obiective din țară, respectând recomandărilee Organizației Mondiale a Sănătății, prin distribuirea vaccinurilor, finanțarea companiilor de vaccinare și informare a populației.
De asemenea, implementarea activităților de promovare a sănătății și prevenire îmbolnăvirilor se va face de echipe multidisciplinare din care vor face parte absolvenți ai facultăților cu profil de sănătate, psihologie, asistență socială, științe economice, știinţe administrative, servicii şi politici de sănătate publică, precum şi alte domenii.