”Voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program”, a spus Iohannis, precizând că, după ce aceste echipamente vor fi achiziţionate de România, în numele Comisiei Europene, şi ţara noastră va putea beneficia de o parte din aceste produse.

Klaus Iohannis va participa, joi, la ora 17:00, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Citeste si: Povestea impresionantă a italianului de 101 ani care s-a vindecat de coronavirus

Şeful statului a precizat, într-o declaraţie de presă, care sunt măsurile pe care le consideră prioritare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziţii în comun de echipamente şi dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuşi, echipamente de protecţie, ventilatoare şi echipamente de laborator. Având în vedere că situaţia s-a deteriorat rapid şi în ţara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziţii comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale.

Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putinţă, pentru ca statele membre interesate, adică şi noi, şi România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a spus şefu statului.

Potrivit acestuia, la nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm.

Citeste si: Coronavirusul a mai ucis un român. Bilanțul victimelor ajunge la 18

”Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti şi costume individuale de protecţie- şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar, evident, că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică. Voi prezenta în cadrul videoconferinţei eforturile pe care România le face deja în proiect, discuţiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program şi voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult şi în alte zone din acest mecanism, a mai spus Iohannis.

Citeste si: Un medic român a dezvăluit misterul. Care este cea mai eficientă metodă de combatere a virusului COVID-19. Costă doar 1 leu

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Acesta a precizat că le va transmite partenerilor din Uniune că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor noştri la bunurile esenţiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanţurile de aprovizionare şi evitarea apariţiei altor blocaje.

”În acelaşi timp, libera circulaţie a bunurilor este esenţială şi pentru menţinerea în parametri funcţionali a activităţii economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante. Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si