Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a împlinit pe 3 martie 2024 vârsta de 94 de ani. Acesta a oferit un interviu inedit, după mulți ani în care nu a mai apărut public.
”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente.
Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, spune Ion Iliescu în interviul acordat consilierului său Ionuț Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii și în prezent deputat.
”Ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil”
Fostul președinte a mai declarat că regretă anumite momente, episoade, situaţii, întâmplări din primii ani de după Revoluţie.
„Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaște. Iar România trebuia să şi le recunoască, să le descrie şi să se educe în a le depăşi.
A fost importantă pentru mine şi această tranziţie morală, nu doar aceea economică. Pentru că o democraţie sănătoasă presupune iertare nu uitare şi adevăr nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situaţii, întâmplări din primii ani de după Revoluţie, dar, cum spunea cineva, ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil”, a mai spus Ion Iliescu.
„Sunt vechi, domnule! În politică, vârstele bat vârsta”
”Vârsta îți dă o măsură a granițelor – foarte subtile, de altfel – dintre curaj și tupeu, dintre prostie și altruism, dintre merite și experiență. Nu cred că a trăi viața în acord cu niște standarde comune e o soluție: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleșitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturității, afectivității, așteptărilor. Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil.
În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții”, precizează fostul șef de stat.
Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930 în Oltenița, Călărași, România. Acesta a fost președintele României în trei mandate: între 22 decembrie 1989-1992, ca președinte al CFSN, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.
Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD.