Iosif Sava a murit din cauza unei infectii intraspitalicesti, contactata in Spitalul Universitar! Omul de televiziune a decedat in urma cu 18 ani
In plin scandal al dezinfectantilor dilauti, aproape nimeni nu-si mai aminteste ca prima victima celebra al infectiilor intraspitalicesti s-a numit Iosif Sava, cunoscut muzicolog si prezentator de televiziune.
Pe 12 iulie 1998, cunoscutul realizator de televiziune Iosif Sava ajungea la Spitalul Universitar din Bucuresti din cauza unei banale ocluzii intestinale. Imediat se ia decizia ca muzicologul trebuie operat iar la ora 18.30, o echipa de medici condusi de catre profesorul Radu Palade incep interventia, dupa ce maestrul isi da consimtamantul. Dupa cateva ore, medicii ies victoriosi din sala de operatie. Operatia fusese un succes, mai ales ca omul de televiziune se prezentase la timp la spital, astfel incat nu se ajunsese in situatia in care viata lui sa fie pusa in pericol.
Este anuntata si sotia lui, Marghit, care in acel moment se afla in Statele Unite. Iosif Sava a fost un reputat muzicolog si om de televiziune Dupa 24 de ore incep sa apara problemele. Starea lui Sava incepe sa se agraveze, iar personalul medical intra in panica. Dupa cateva analize isi dau seama ca muzicologul contactase o infectie nosocomiala de la sectia de chirurgie.
Posibil, chiar in timpul operatiei. Pana seara, Iosif Sava intra intr-o coma profunda din care nu se mai trezeste niciodata. Abia pe 18 august, Iosif Sava moare pe patul de spital, avand langa el familia care venise din Statele Unite. La vremea respectiva, cauza mortii nu a suscitat atat de mult atentia presei, cu toate ca s-a stiut din primul moment ca organismul lui a cedat din cauza unei infectii intraspitalicesti.
Privind lucrurile prin prisma a ceea ce se intampla azi, se poate realiza cat de vechi si de grave sunt problemele in spitalele din Romania. A murit in 1998 Potrivit unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, anual, aproximativ 3 milioane de persoane din Uniunea Europeana se imbolnavesc cu o infectie asociata ingrijirilor medicale, iar in jur de 50.000 de persoane mor anual din aceasta cauza.
Romania lipseste cu desavarsire din aceasta statistica.