ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, adus de urgență la Spitalul Floreasca din București. "Urmează să fie operat"
ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a fost adus de urgență la Spitalul Floreasca din București, după ce ar fi fost transferat de la spitalul județean din Pitești.
Potrivit primelor informații, prelatul ar fi căzut în timp ce se afla la sfințirea unei troițe, astfel a suferit o fractură la nivelul genunchiului unui picior.
ÎPS Calinic, transferat la Spitalul Floreasca din Capitală
ÎPS Calinic a fost dus rapid la spitalul din Pitești, însă medicii de acolo au decis să-l transfere în Capitală.
O ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Argeș l-a preluat pe ÎPS Calinic și l-a transportat la Spitalul Floreasca, din București, potrivit Agerpres.
"Are o fractură de rotulă. Va fi operat"
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, el prezentând fractură de rotulă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.
Potrivit acestuia, înaltul prelat urmează să fie operat în aceste zile.
"Este internat la noi. Are o fractură de rotulă. A căzut accidental. Va fi operat zilele acestea", a afirmat medicul Bogdan Opriţa.
Cine este IPS Calinic Argeșeanul
În scurta autobiografie publicată pe site-ul Eparhiei Argeșului, IPS Calinic spune că a fost tuns în monahism de fostul Mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală, la 31 decembrie 1972, primind numele Calinic.
"Ma numesc, din milă Domnului, Calinic Constantin Argatu, născut în satul Cracaul-Negru, comună Cracaoani, județul Neamț, la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena și Haralambie.
După absolvirea Școlii Generale în satul Cracaul-Negru și comună Bălțătești, am urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care l-am absolvit în anul 1964 de la Hristos.Mi-am continuat studiile la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care le-am absolvit în anul 1968 cu teza "Lupta profeților împotriva formalismului", susținută la catedră de Vechiul Testament, cu profesorul Nicolae Neagă.
Am fost hirotonit diacon celib la 6 septembrie 1964, iar preot la 8 septembrie 1964 de către Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului.
De la 1 octombrie 1964 la 1 septembrie 1966, am slujit că preot paroh la parohia Tioltiur din protopopiatul Gherla, și apoi, prin transfer în interesul serviciului, la parohia Inau, protoieria Târgu Lăpuș, de la 1 septembrie 1966, până la 1 noiembrie 1971. În cele două parohii am construit și restaurat biserici
La cerere, dorind să întru în viață monahală, am fost inchinoviat la Mănăstirea Căldărușani din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, unde am stat din noiembrie 1971 până la 1 ianuarie 1974, îndeplinind diferite ascultări administrative.
Aici am fost tuns în monahism de actualul Mitropolit al Ardealului, Dr. Antonie Plămădeală, la 31 decembrie 1972, primind numele Calinic.
De la 1 ianuarie 1974 am fost transferat la Mănăstirea Cernica cu binecuvântarea Patriarhului Justinian, rămânând aici până la 1 august 1977. Încredințările primite au fost de: muzeograf, secretar și preot slujitor.
La 27 septembrie 1975 am fost hirotesit protosinghel de Prea Sfințitul Român Ialomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La 1 august 1977 mi s-a încredințat conducerea că stareț al Mănăstirii Sinaia, județul Prahova, rămânând aici până la 1 martie 1981. În acest timp mi s-a conferit de către Sfântul Sinod distincția de arhimandrit pentru merite deosebite, hirotesia fiind săvârșită de P.S. Român Ialomiteanul, episcopul vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor.
De la 1 martie 1981, Patriarhul Iustin mi-a încredințat conducerea Mănăstirii Cernica în calitate de stareț.
În timpul ascultării de stareț la cele două obsti monahale, s-au făcut lucrări de restaurare integrală a complexelor muzeale prin consolidarile monumentelor istorice în urmă cutremurului din 1977, restaurări de picturi murale, reînnoirea personalului monahal atât de greu încercat, gospodarind, de bună seama, și averea mănăstirilor încredințate.
În această perioada de strictețe și sărăcie, Mănăstirea Cernica, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și a Sfântului Calinic, a putut să sprijine: restaurarea bisericilor din Balotești- Ilfov, mănăstirile: Pasărea, Ciorogarla, Suzana, Zamfira, Sinaia, Polovragi, Govora, Toplița și alte schituri din țară s-au bucurat de rouă binefăcătoare a Cernicai, noi dând cu îmbelșugare daruri din buzunarul lui Dumnezeu și al Sfântului Calinic de la Cernica, încât ne mergea vestea că suntem darnici.
În toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, văzând realizările avute, m-a ales arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului și Argeșului, cu titlul de Argeseanul, stabilindu-se că reședința Mănăstirea Argeșului, dorința de inima a marelui Patriarh Iustin.
Consacrarea întru arhiereu și întronizarea au avut loc în ziua de 17 noiembrie 1985, în Catedrala Episcopală de la Curtea de Argeș, confirmare primită și prin Decretul Prezidențial 224/28 octombrie 1985.
În perioada 1985-1990, fiind împreună lucrător cu P.S. Episcop Gherasim al Râmnicului și Argeșului, în cele trei județe: Argeș, Vâlcea și Olt, componentele Eparhiei, s-au desfășurat vaste lucrări de consolidare și restaurare a zeci și sute de mănăstiri și biserici monumente istorice care au suferit din pricina timpului și al cutremurelor din 1977 și 1986, cutremure care ne-au adus pagube enorme. Este greu de descris situația în care ne-am aflat, și forțele morale și materiale consumate.
Privesc în urmă cu spaima, dar și cu bucurie pentru ajutorul dat de Dumnezeu și hărnicia preoților de a tamadui rănile suferite.
Un gând sfânt de recunoștință pentru împreună lucrarea cu P.S. Episcop Gherasim, și pentru aleasă cooperare cu Părinții slujitori ai Sfintelor Altare. A fost cea mai fructuoasă colaborare!
După mutațiile social politice din 1989, gândul mai vechi și stăruitor al Patriarhului Justin se împlinește în 1990, când Sfântul Sinod a aprobat reînființarea Episcopiei Argeșului, iar la 4 aprilie 1990, Patriarhul Teoctist, prin Decret Patriarhal, mi-a încredințat organizarea, după legiuirile Bisericii Ortodoxe Române, a Episcopiei reînființate, cuprinzând două județe: Argeș și Teleorman.
La 27 septembrie 1990, Adunarea Național Bisericească, întrunită în Colegiu Electoral, m-a ales, prin vot secret, episcop titular al Episcopiei Argeșului și Teleormanului, obțînând 74 de voturi din 91 posibile.
În primăvară democratică a României, argesenii mi-au dat votul pentru a fi deputat independent în Parlamentul României, în prima legislatura, în cei doi ani și jumătate lucrând cu colegii deputați la legi noi, incununandu-se cu elaborarea Constituției României democratice. Și acum am vie în minte grijă cu care se lucra și marea responsabilitate de a pune Țară pe noi temelii democratice, exprimând omagiul Nostru tuturor colegilor din Parlamentul României!
Văzând greutățile mari în păstorirea Eparhiei, care se întindea din Carpați la Dunăre, Duhul Sfânt mi-a poruncit să propun Sfântului Sinod înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului în limitele administrative ale județului Teleorman.
Părintele Patriarh Teoctist a îmbrățișat cu căldură ideea, și a propus Sfântului Sinod aprobarea noii Eparhii. Tot prin Decret Patriarhal mi s-a încredințat organizarea structurii Eparhiei Alexandriei și Teleormanului, în calitate de episcop locțiitor până la alegerea actualului titular, P.S. Galaction Stânga, care a fost intronizat că episcop la 1 septembrie 1996, spre marea bucurie a minunatilor oameni de soare ai Teleormanului, fiind și eu foarte mulțumit de acest dar al lui Dumnezeu! În această perioada am făcut câteva drumeții în Balcani. Pentru Albania am hirotonit pe Dumitru Tache Veriga care slujește în orașul Korcea și zidește o biserica românească, cea mai mare din Balcani, după mărturia ambasadorului României în Albania, Filip Teodorescu. Proiectul gratuit a fost oferit de I.P.J. Argeș.
În grijă noastră au fost și mai sunt pentru pregătire teologică studenții din Albania, Macedonia, Basarabia.
Văzând aromânii din Balcani și din alte părți ale lumii că am dragoste și că sprijin cum pot identitatea aromână, m-au ales că mitropolit al tuturor aromânilor din Balcani, la Congresul aromânilor de la Freiburg, Germania, în iulie 1993. Pentru pregătirea personalului bisericesc, cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor de bine, am înființat Școală de Cântăreți Bisericești de la Turnu Măgurele și Curtea de Argeș, Seminarii Teologice la Turnu Măgurele, Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel, precum și Facultatea de Teologie "Sfânta Muceniță Filoteia"- Universitatea Pitești, Argeș, cu secțiile: Pastorală, Asistență Socială, Limbi Străine, Litere, Filozofie, Limbaj Mimico-Gestual și Artă Sacră. Astfel, învățământul religios în Școlile de Stat din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului a fost acoperit integral cu absolvenți ai Facultății de Teologie din Pitești- Argeș.
În dată de 12 iunie 2000 am primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universității din Pitești.Din anul 2002 sunt membru de onoare al Societății Profesorilor de Muzică și Desen din România și vicepreședinte pe țară al Societății pentru Învățătură Poporului Român.
Am publicat mai multe cărți, studii, interviuri, recenzii și articole în reviste bisericești și publicații laice: Telegraful Român, Luceafărul, Almanahul Vestitorul, Almanah estival Luceafărul, Steaua, Tribună României, Familia, Scânteia tineretului. Supliment literar artistic, Romanian Orthodox Church News, Îndrumător Pastoral (Episcopia Râmnicului și Argeșului), Argeș, Biserica Ortodoxă Română, Magazin Istoric, Ortodoxia, Tomis, Astra, Manuscriptum, Secolul XX, Îndrumător Bisericesc (Episcopia Râmnicului și Argeșului), Convorbiri literare, Amfiteatru, Cronică Fundațiilor, Lumina Lînă, Pastorul Ortodox, Iisus Biruitorul, Societatea Argeșeană, Lumina, Evenimentul Zilei, Viitorul, Argeș expres, Curierul zilei, Ziarul de Azi, Muscelul, Jurnalul de Argeș, Impact.
Din anul 2001, pentru nevoile spirituale ale clerului și credincioșilor Eparhiei argeșului și Muscelului am înființat Săptămânalul de informare bisericească, teologie și spiritualitate al Episcopiei Argeșului și Muscelului Argeșul Ortodox și publicațiile Lumina lînă și Pastorul Ortodox, serie nouă.
Din anul 2006 am fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din România.Totodată, în ultimii 17 ani de episcopat, am elaborat pastorale de Sfintele Sărbători care au fost trimise preoților și credincioșilor păstoriți.
În decursul timpului, am făcut diverse călătorii în străinătate pentru documentare", a scris IPS Calinic pe Eparhia Argesului.ro.