ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, va fi transferat de urgență la Iași cu elicopterul SMURD din cauza unei probleme cardiace, informează presa locală.

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 ianuarie 2024? Este prăznuit cel mai pustnic dintre sfinți

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost adus cu elicopterul SMURD de la Suceava la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, acuzând probleme cardiace.

În urmă cu 8 ani, ÎPS Calinic a mai fost supus unei intervenții chirurgicale din cauza afecțiunilor cardiace.

Înaltul prelat a ajuns iniţial la Spitalul Judeţean Suceava, fiind transferat ulterior cu elicopterul SMURD la Iaşi.

Ce probleme cardiace are ÎPS Calinic

Potrivit unor surse medicale citate de News.ro, înaltul prelat ar fi suferit un bloc atrioventricular şi necesită îngrijiri într-o clinică de specialitate.

ÎPS Calinic are studii de medicină și deține titlul de doctor în Filosofie, cu două teze diferite, la două instituții diferite de învățământ superior.

IPS Calinic este autorul mai multor cărți de teologie, printre care Biblia în Filocalie (1995), Tanatologie și nemurire (1999), Logica Trinității (2005), Cuvântări la ceas de priveghere (2021).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române are mai multe lucrări în pregătire: Viaţa lui Iisus (700 pagini), Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe (150 pagini) și Predica de pe Munte (67 pagini). 

Cine este ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, are 67 de ani, fiind născut la 18 noiembrie 1957 în municipiul Iași.

El a fost tuns în monahism în anul 1984, apoi hirotonit ierodiacon în mai 1986, hirotonit ieromonah în august 1986 și apoi episcop, în martie 1991.

Potrivit site-ului oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Calinic a fost întronizat arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților: 26 iulie 2020

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985 – 1989, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe Pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Pe 14 mai 1986 a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de PF Teoctist, la acel moment Mitropolit al Moldovei și Sucevei și recent ales locţiitor de patriarh în urma morții Patriarhului Iustin Moisescu, iar la 15 august, același an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama acestei mănăstiri, tot de Preafericirea Sa.

La Mănăstirea Putna, în perioada 1980-1989, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a.

În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca de către IPS Părinte Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care l-a ridicat și la rangul de arhimandrit.

Pe 25 ianuarie 1991, la propunerea IPS Părinte Mitropolit Daniel, a fost ales de către Sfântul Sinod ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titulatura „Botoșăneanul”, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Hirotonia întru arhiereu a avut lor pe 25 martie 1991, în Catedrala Mitropolitană, fiind săvârşită de IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi PS Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor, în prezenţa şi a altor ierarhi.

În data de 21 iulie 2020, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ceremonia de întronizare având loc în data de 26 iulie 2020, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiind condusă de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa mai multor ierarhi.

În perioada 1992 – 1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure, iar în perioada 1994-1998 pe cele ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe, la catedra de Drept internaţional, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Constantin Andronovici; lucrarea a fost apreciată cu calificativul maxim.

În perioada 1995-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi, obţinând pe 14 mai 1998 titlul de Doctor în Filosofie în urma prezentării tezei cu tema interdisciplinară Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice, sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu (calificativul Magna cum laude).

În perioada 2000-2004 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Lucrarea de doctorat cu tema interdisciplinară  Logica Trinităţii, realizată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima, a fost susţinută public la 28 decembrie 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei (calificativul  Magna cum laude).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si