Arhiepiscopul Tomisului a făcut declarații după ieșirea de la DNA Constanța. Procurorii anticorupție l-au chemat pe ÎPS Teodosie pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă.

UPDATE 13.30. La ieşirea din sediul DNA, IPS Teodosie a declarat că procurorii anticorupţie nu l-au întrebat "absolut nimic" şi că dosarul penal în care este cercetat "nu are conţinut". 

Potrivit avocatului arhiepiscopului Tomisului, Adrian Cuculis, clientul său are acum calitatea de inculpat, nu mai este suspect. 

"Această calitate de inculpat este exagerată"

"Sigur că această nouă calitate pe care a dobândit-o, de inculpat, din punctul nostru de vedere rămâne o calitate care este exagerată, pentru că e singurul lucru care reiese din stenograme, să le numim aşa, sau din înregistrările pe care le-a făcut acel preot fals Leaşcu, martor în cauză", le-a spus Cuculis jurnaliştilor la ieşirea din sediul DNA.

Avocatul Adrian Cuculis Cuculis susţine că în cazul IPS Teodosie lucrurile au avansat foarte rapid și că nu este îndeplinit elementul material pentru traficul de influență, "respectiv acela de a te duce către cineva şi a încerca să îi cumperi influenţa prin mituirea lui".

UPDATE. Arhiepiscopul Tomisului a declarat la sosirea la sediul DNA: „Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”, a spus IPS Teodosie. 

Citește și: Un nou scandal între ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. "Fumătorul se plasează în afara comuniunii cu Dumnezeu"

Avocatul Adrian Cuculis, care l-a însoţit joi la sediul DNA pe IPS Teodosie, a declarat că audierea este „una care vine să clarifice nişte lucruri” şi că se încearcă probabil discreditarea clientului său.

"Dosarul se bazează doar pe o înregistrare video"

Avocatul arhiepiscopului de Tomis a precizat că audierea de azi este vine să clarifice nişte lucruri.

"Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instigare în vreo formă. Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normale într-o procedură penală”, a spus Cuculis.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Referitor la ipoteza că arhiepiscopul este inculpat în dosarul menţionat, avocatul a afirmat: "Suntem suspecţi. Acum, dacă se va schimba calitatea, urmează să vedem".

ÎPS Teodosie este urmărit penal pentru cumpărare de influență, conform anunțului făcut recent de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În același dosar este urmărit penal și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie este acuzat că a promis o mită de 160.000 de lei pentru a obţine în schimb fonduri de 800.000 de lei pentru finanțarea unor lucrări de construcție a unor biserici.

Prima reacție a ÎPS Teodosie: "Doar pe Satana sunt supărat"

La începutul acestui an, Înalt Preasfințitul Teodosie a făcut primele mărturii după ancheta DNA în care este implicat. "Doar pe Satana sunt supărat", spune ierarhul Bisericii Ortodoxe.

În ajunul Bobotezei, Arhiepiscopul Teodosie a avut prima reacție legată de dosarul DNA în care este anchetat.

Aflat la Constanța unde a ținut slujba de Sfințire cea Mare a Apei, ÎPS Teodosie a răspuns ironic legat de subiectul dosarului la DNA.

"Ce treabă am eu cu ei (procurorii DNA- n.r)? Nici nu au ce să ancheteze, sunt vorbe goale", a spus Teodosie care a ținut să precizeze că nu este supărat pe procurori, ci "doar pe Satana".

Ce dovezi are DNA împotriva lui Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului a fost înregistrat, anul trecut, de un om de afaceri, fost preot, care îi promitea o finanţare de la Secretariatul de stat pentru Culte în schimbul unui comision de 20% din suma de 800 de mii de lei.

Avocatul Adrian Cuculis, cel care îl reprezintă pe Arhipiscopul Tomisului a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre dosarul ”Mană cerească” în care acesta este implicat și a menționat că totul pare a fi doar o provocare.

”În legătură cu filmarea, lucrurile stau în felul următor, acea persoană, care desigur este o persoană care este condamnată, încerca probabil să mai iasă puțin la suprafață, la lumină cu ceva și s-a apucat să facă lucrul acesta, după ce ani de zile el a fost parte din sistemul acesta care îi dădea să mănânce, să zic așa. Nu mi se pare că este decât o provocare, o provocare care avea o probă strânsă neloial și care în cele din urmă va duce bineînțeles la închiderea dosarului printr-o frumoasă clasare. Eu așa cred că se va întâmpla”, a spus avocatul în luna decembrie 2023.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Maria Constantin, despre momentul când Marcel Toader a extras abuziv sume mari din contul Gabrielei Cristea: "Nu îmi arăta niciodată acte doveditoare"- radioimpuls.ro

Într-un comunicat de presă de după deschiderea dosarului penal, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că susține nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial.

Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine”, s-a precizat în comunicat transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

ips teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, înregistrat cu camera ascunsă

Chiar și Arhiepiscopul Tomisului și-a spus punctul de vedere. El a specificat că nu este urmărit penal, ci doar se fac niște verificări.

Nu e nicio urmărire. Se fac nişte verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu ştiu de aşa ceva. Nu mă interesează ce este. Eu ştiu că nu am nicio problemă”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la un post TV

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si