In articol:
- UPDATE. Adrian Cuculis, avocatul apărării: "Urmărirea penală nu are cum să ajungă în instanță"
- Investigația de presă despre "mita promisă" de episcopul Tomisului
- Care sunt acuzațiile care i se aduc de DNA lui Teodosie
- Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Române
Citește și: Prima reacție a Patriahiei Române după declanșarea urmăririi penale față de IPS Teodosie
IPS Teodosie este acuzat de DNA că ar fi promis suma de 160.000 de lei unui pretins om de afaceri pentru a-i înlesni obținerea de fonduri de la Secretariatul pentru Culte.
Înaltul prelat a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce poartă discuția cu fostul preot care s-a prezentat ca om de afaceri și care figurează ca martor în dosarul DNA. Filmarea video aici.
Prezent la o biserică din județul Constanța de serbarea de Moș Nicolae, episcopul Teodosie a fost întrebat de jurnaliști cu privire la urmărirea penală deschisă de DNA.
Teodosie a mai spus că nu a încercat să cumpere influență și nici nu a avut intenția vreodată să dea sau să ia mită.
"Am fost chemat, dar nu am dat nicio declarație, că nu am ce să declar", a precizat episcopul Tomisului.
UPDATE. Adrian Cuculis, avocatul apărării: "Urmărirea penală nu are cum să ajungă în instanță"
Avocatul Adrian Cuculis, care îl reprezintă pe IPS Teodosie spune că urmărirea penală propusă de DNA "nu are cum să ajungă în instanță" pentru că sunt cvasi-probe la dosar, obținute prin provocări.
"Cazul mediatizat în ceea ce-l privește pe IPS Teodosie, din punctul de vedere al apărării, nu are cum să ajungă în instanță niciodată pentru că discutăm de niște cvasi-probe care au fost obținute în mod îndoielnic, prin provocări, sau cum ar spune legea penală prin neloialitatea administrării probatoriului, care duce în cele din urmă a imposibilitatea urmăririi penale a unei persoane", a explicat Adrian Cuculis.
Cu privire la materialul video pus la dispoziție cu privire la pretinsa complicitate cu cumpărarea de influență, Adrian Cuculis consideră că "poate fi constatat cu ușurință de către oricine că nu se încadrează în noțiunea vreunei infracțiuni de corupție sau de complicitate la vreo infracțiune de corupție".
"Putem observa cu ușurință că IPS Teodosie, când dă acel răspuns că ar fi de acord cu mita respectivă, se uită pe telefon, nici măcar nu este atent la interlocutor. Atunci, din toate punctele de vedere ale apărării posibila acuzație(...) nu cred că poate să faciliteze urmărirea penală pe mai departe a IPS Teodosie".
Avocatul apărării concluzionează că, din cvasi-probele produse de către parchet, nu reiese în niciun fel săvârșirea vreunei infracțiuni.
Investigația de presă despre "mita promisă" de episcopul Tomisului
O investigație făcută de jurnaliștii Recorder în urmă cu două săptămâni a scos la iveală posibile acte de corupție ale unor înalți preoți ai Bisericii.
În înregistrările filmate cu camera ascunsă, se presupune că mai mulți preoți, alături de oameni politici, își dădeau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.
Printre cei implicați se numără chiar Înaltpreasfințitul Teodosie și un consilier al său, aflați acum sub urmărirea penală a DNA.
Cancelaria Sfântului Sinod a decis ulterior să ia primele măsuri, anunțând că preoții implicați în fapte ilegale vor fi sancționați grav și riscă să fie caterisiți.
În funcție de gravitatea faptelor, cei care se abat de la aceste reguli riscă să fie excluși din funcție.
Care sunt acuzațiile care i se aduc de DNA lui Teodosie
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de DNA de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, după cum a anunțat parchetul anticorupție într-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului prin trafic de influență la Secretariatul de Stat pentru Culte.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.
Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a reacționat printr-un mesaj transmis de purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu.
"Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în legătură cu începerea urmăririi penale a arhiepiscopului Teodosie.
Avocatul Adrian Cuculis consideră că calitatea de suspect în dosar episcopului Teodosie "este foarte înaintată", dat fiind că probatoriul este doar materialul de presă respectiv.
Conform avocatului, acuzația făcută de procurorii DNA pe baza unei investigații de presă a fost lesnicioasă și nu se va întâmpla nimic spectaculos în acest dosar "pentru că nu este o faptă penală".
"Nu s-a dat nicio sumă de bani, nu s-a întâmplat așa ceva. Se vede și pe înregistrările video, că el se uita în telefon, nici nu era atent la discuție", a precizat avocatul înaltului ierarh de la Constanța.