Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un comunicat de presă prin care amintește că solicitarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie a fost respinsă din martie 2003. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a cerut de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca problema să fie rediscutată pe ordinea de zi.

Anunțul făcut de Sfîntul Sinod

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicat.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Acest subiect a dus la un război în ceea ce privește declarațiile dintre Teodosie și conducerea BOR. În anul 2021, când a readus din nou în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, conducerea BOR a reacționat categoric. Solicitarea arhiepiscopului Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, a concluzionat Sfântul Sinod.

Ce dorește, de fapt, ÎPS Teodosie?

În luna octombrie a anului 2023, ÎPS Teodosie a făcut o nouă încercare de a aduce subiectul pe ordinea de zi a Sfântului Sindod, dar fără succes. 

„Aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

La începutul lunii ianuarie, arhiepiscopul a anunțat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” în ceea ce presupune înființarea Mitropoliei Tomisului, făcând precizarea că speră că acesta a fost înregistrat și că speră să fi fost pus pe ordinea de zi.  

ÎPS Teodosie a declarat că nu cere pentru el acest lucru, ci pentru restaurarea unui adevărat istoric fundamental pentru întreaga Biserică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si