Israel a fost atacat de către Iran cu peste trei sute de drone și rachete. De asemeneea, SUA a fost avertizată de Teheran să nu se implice în acest conflict, în timp ce sisteme antiaeriene americane și avioane au doborât dronele iraniene.

În timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran erau interceptate, imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, au arătat explozii pe cer.

Potrivit unui anunț IDF, 99% dintre acestea au fost interceptate, inclusiv câteva ,,zeci'' de rachete balistice iraniene cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului, potrivit Digi24.ro.

Ce a declarat președintele Joe Biden?

În cadrul unui apel telefonic cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, sâmbătă seara, președintele Joe Biden a declarat că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, în timp ce a reafirmat „angajamentul ferm al Americii față de securitatea Israelului”, a declarat oficial pentru CNN un senior de la Casa Albă.

Citește și: Război Iran-Israel. Avertismentul MAE pentru cetățenii români după atacul cu rachete de vineri seara

De asemenea, Joe Biden i-a spus lui Netanyahu faptul că ar trebui să considere evenimentele de sâmbătă ,,o victorie''. Atacurile Iranului ar fi fost în mare parte fără succes. În schimb, ar fi demonstrat „capacitatea remarcabilă a Israelului de a se apăra și de a învinge chiar și atacurile fără precedent”.

De asemenea, potrivit serviciului de urgență al Israelului, nu s-au raportat răni suferite direct în urma atacurilor iraniene.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Totuși, s-a spus că o fetiță de 7 ani ar fi fost grav rănită de schije de la racheta interceptoare a Israelului.

În acest caz, pe măsură ce a apărut vestea atacului, s-ar fi deschis adăposturi publice în orașul Haifa, din nordul Israelului.

Mai mult decât atât, adunările publice mari ar fi fost interzise. Israelul și-a închis spațiul aerian, la fel ca Iordania, Irakul și Libanul din apropiere. Până duminică dimineață, atât Israelul, cât și Iordania și-au redeschis spațiul aerian.

Cum au reacționat oamenii?

În urma unei declarații postate pe Telegram, Ministerul de Externe al Iranului a susținut faptul că atacul a arătat „abordarea responsabilă a Iranului față de pacea și securitatea regională și internațională într-un moment [de] acțiuni ilegale și genocide ale regimului sionist de apartheid împotriva poporului palestinian”.

Citește și: Ziua Z pentru Orientul Mijlociu. Israelul se pregătește pentru un atac direct din Iran în weekend

Totuși, o serie de țări din Orientul Mijlociu până în Europa și America Latină și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de escaladare. În acest caz, multe dintre ele au condamnat acțiunile Iranului.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

De asemenea, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut încetarea imediată a ostilităților, declarând că este „profund alarmat de pericolul foarte real al unei escalade devastatoare la nivelul întregii regiuni”.

Mai mult decât atât, puterile regionale Arabia Saudită și Egipt și-au exprimat îngrijorări similare, Egiptul spunând că este în contact cu „toate părțile implicate pentru a încerca să țină sub control situația”.

În acest context, diverse țări europene au condamnat atacul și și-au exprimat sprijinul pentru Israel, șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, descriindu-l pe X drept „o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”, potrivit CNN.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Duminică, președintele Klaus Iohannis a afirmat prin intermediul unei postări pe platforma X, că România condamnă atacul Iranului asupra Israelului și îndeamnă la calm pentru evitarea unei noi escaladări în regiune. 

 Klaus Iohannis

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

[Sursa foto: Facebook-Klaus Iohannis ]


„România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a transmis șeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si