Israelul a anunțat că a lansat atacuri aeriene împotriva țintelor Hamas din Fâșia Gaza, ca represalii pentru baloane incendiare aruncate de pe teritoriul palestinian. Explozii au fost auzite în orașul Gaza în primele ore ale zilei de miercuri, informează BBC News.

Citeste si: Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului

Israelul reia ofensiva întreruptă pe 21 mai 

Mai multe baloane au fost trimise marți in Gaza în Israel, provocând mai multe incendii, potrivit serviciului de pompieri israelian. Atacul cu rachete al Israelului, de miercuri dimineață, reprezintă prima explozie majoră după cele 11 zile de lupte între cele două părți, încheiate printr-un acord de încetare a focului pe 21 mai.

Bilanțul războiului-fulger din luna mai a fost deosebit de grav: 260 de morţi pe partea palestiniană, printre care copii, adolescenţi şi combatanţi, şi 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.

Conflictul, nestins și după plecarea lui Netanyahu

Potrivit unor surse palestiniene, aviaţia israeliană a vizat cel puţin o ţintă la est de Khan Younes, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, enclava cu două milioane de locuitori unde aproximativ o mie de apartamente, birouri şi buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul, al patrulea din 2008. Un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Khan Younes a văzut, de asemenea, explozii.

Citeste si: Ce este "Praștia lui David", scutul antibalistic dezvoltat de Israel

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Acestea au fost primele lovituri israeliene împotriva acestui teritoriu palestinian, sub controlul islamiştilor din Hamas şi sub blocada israeliană, de la venirea la putere, duminică seară, a unei coaliţii eterogene care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netanyahu.

De la ce au pornit tensiunile din luna mai

Tensiunile sunt adesea mari între Israel și palestinienii care locuiesc în Ierusalimul de Est, Gaza și Cisiordania. Gaza este condusă de un grup militant palestinian numit Hamas, care a luptat de multe ori împotriva Israelului.

Israelul și Egiptul controlează strâns frontierele Fâșiei Gaza pentru a opri accesul hamas la arme și muniție.

Palestinienii din Gaza și Cisiordania spun că suferă din cauza acțiunilor și restricțiilor israeliene. Israelul răspunde că acționează doar pentru a se proteja de violența palestiniană.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Tensiunile s-au intensificat de la începutul sfintei luni musulmane Ramadan la mijlocul lunii aprilie 2021, cu ciocniri nocturne între polițiști și palestinieni. Evacuarea amenințată a unor familii palestiniene din Ierusalimul de Est a provocat, de asemenea, furia tot mai mare a populației arabe.

Pe ce teme nu se înțeleg evreii și palestinienii

Există o serie de probleme asupra cărora Israelul și palestinienii nu ajung la un acord. Printre acestea: ce ar trebui să se întâmple cu refugiații palestinieni, dacă așezările evreiești din Cisiordania ocupată ar trebui să rămână sau să fie înlăturate, dacă cele două părți ar trebui să împartă sau nu Ierusalimul și- poate cel mai dificil subiect dintre toate- dacă ar trebui creat un stat palestinian alături de Israel.

Discuțiile de pace se desfășoară de peste 25 de ani, dar până acum nu s-a întrezărit o rezolvare a conflictului. Pe scurt, situația nu va fi rezolvată în curând, concluzionează BBC.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si