Istoria castelului Corvinilor. În jurul acestuia se va construi un sat medieval
Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Marii regizori de la Hollywood ”se bat” pentru acest loc deoarece ei pot surprinde cadre frumoase pentru filmele americane. Vezi ce vor să construiască autoritățile locale în jurul castelului și de unde vor primi banii necesari.
Castelul Corvinilor numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.
Istoria Castelului Corvinilor
Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor însecolul XIV (Gheorghe Anghel), desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV (Elemér Mályusz, Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu).
Aceasta prima fortificatie avea o forma elipsoidala, cu capetele de nord si sud ascutite, marcate de piatra de talie. Zidurile, cu grosimi de pâna la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu, direct pe stânca nativa. Cercetarile anterioare primului razboi mondial au aratat faptul ca în zona nordica au existat doua încaperi de forma triunghiulara, unul dintre acestea fiind probabil un turn donjon, cu analogii în zona franceza si germana a secolelor XIII-XIV.
Investiții de 5 milioane de euro în Castelul Corvinilor
Autoritățile locale vor să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de euro.
Primarul din Hunedoara, Dan Bobuțan, a declarat pentru Digi24 ce planuri de viitor are pentru orașul său. Aceste planuri includ și construirea unui sat medieval în jurul castelului Corvinilor.
Investiție de 21 milioane de euro pentru satul medieval
Dan Bobouțan, primarul Hunedoarei: "În continuare lucrăm la un nou proiect, suntem într-o fază destul de avansată, este făcută tema de proiectare, de această dată ne dorim să atragem de cel puțin 4 ori mai mulți bani pe fonduri europene, vorbim de aproximativ 21 de milioane de euro, asta ar însemna un mega proiect care ar include întreaga reabilitare a castelului, dar și mobilarea zonelor din
proximitatea castelului. Să construim efectiv un sat medieval, să construim niște clădiri medievale în zona respectivă, să realizăm un muzeu al țăranului, din Pădureni, pentru că Hunedoara este poarta de intrare în ținutul Pădurenilor.
Primarul Hunedoarei este convins că va reuși să realizeze toate noile proiecte ce vor urma să fie construite în Hunedoara.
Sunt proiecte ambițioase dar vă spun clar, vom reuși. Fondurile europene sunt la îndemâna noastră, nu trebuie decât să ne ducă mintea să scriem proiecte și atunci le vom aplica.
”Ar însemna ca numărul de turiști pe care l-am avut în 2019, de aproximativ 500 de mii, să crească cu cel puțin 50 la sută.
Ar fi fabulos, ar fi pentru prima dată când în istoria castelului, tot ceea ce și-au imaginat cei care au vrut să investească, să reabiliteze, s-ar îndeplini, de această dată, la parametri maximi. Nu doar construcția în sine, ci și toate sălile ar fi dotate cu mobilier, aceste zone care se află în proximitatea lui, ar beneficia de ceea ce spuneam, dat medieval, muzeul țăranului, muzeul de arheologie pe care îl avem.”, a mai declarat pentru Digi24, Dan Bobuțan.