Italia este țara în care cei mai mulți români condamnați și-au găsit refugiul datorită regimului mai puțin sever. Pe lista refugiaților în Italia se numără și Darius Vâlcov, Dragoș Săvulescu, Ionel Arsene și Mario Iorgulescu.

Condamnați în România, refugiați în Italia

Printre celebrii condamnați români și fugiți în Italia pentru a scăpa de închisoare sunt, în general, oameni politici sau afaceriști.

Cel mai recent caz este cel al lui Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și fost primar ar municipiului Slatina. Acesta a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru infracțiuni precum trafic de influență și spălare de bani, și, ulterior, a fost dat în urmărire generală de Poliția Română pentru a putea fi arestat.

Citește și: VIDEO- Tineri prinși cu droguri la un festival de la malul mării. Polițiștii au reținut peste 20 de persoane

Fostul primar își are domiciliul în Slatina, Olt, însă, potrivit unor informații, el ar fi plecat în Italia de o perioadă de timp și nu s-a mai fi prezentat la ultimele termene de judecată.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dragoș Săvulescu, fost finanțator al clubului Dinamo, este condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia. La fel ca Vâlcov, și fostul acționar al Dinamo a fugit în Italia pentru a scăpa de închisoare în 2021. Astfel, Săvulescu a fugit din România înainte de condamnarea definitivă a instanței, stabilindu-se pe teritoriul italian, unde Curtea de Apel Napoli a respins cererea României de extrădare.

Mai mult, pedeapsa inițială de cinci ani și jumătate de închisoare cu executare i-a fost transformată în doi ani și cinci luni cu suspendare pe teritoriul Italiei.

Citește și: Un român dat în urmărire internațională, arestat în Italia

Matteo Politi, falsul chirurg acuzat că a operat zeci de persoane, deși a absolvit doar 8 clase este de negăsit. Acesta a fost dat în urmărire penală de Poliția Română și a fost condamnat definitiv la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare. Cu toate acestea, italianul nu a fost găsit la domiciliu pentru a putea fi încarcerat. Arestat o perioadă, italianul a fost pus în libertate și nu avea nicio interdicție de a părăsi țara, deși după declanșarea anchetei împotriva sa el a încercat să fugă din România.

Citește și: Un motor de barcă în valoare de 10.000 de lei, căutat în Suedia, găsit de polițiștii de frontieră din cazul Gărzii de Coastă

Teritoriul italian- preferat de românii condamnați pentru legile mai puțin severe

Lista continuă cu Ionel Arsene, fostul șef al Consiliului Județean Neamț, care a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Acesta a părăsit și el România, înainte de anunțarea sentinței, fiind dat în urmărire internațională și emis un mandat de arestare.

Totuși, Arsene s-a predat la finalul lunii martie în Italia, în Bari.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- UPDATE- BREAKING NEWS- Ionel Arsene s-a predat în Italia! Fusese condamnat definitv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal se află, de asemenea, pe teritoriul Italiei. El a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare, după pedepsele primite în urma accidentului rutier pe care l-a provocat, soldat cu decesul unei persoane și pentru complicitate la lipsire de libertate, fiind implicat în răpirea, sechestrarea și agresarea unui bărbat. Iorgulescu a fost condamnat doar în prima instanță, însă, a fugit în Italia imediat după accidentul din 2021. Aici, autoritățile italiene au refuzat predarea lui înapoi în România, argumentând că, în urma unor expertize medico-legale, starea mentală nu îl favorizează să participe conștient la procedură.

Citește și: VIDEO- Podul prăbușit din Neamț. Premierul Ciucă cere tragerea la răspundere a celor vinovaţi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si