In articol:
- Cu cât au crescut prețurile la energie
- Ce prevede reforma prețurilor la energie
- Guvernele din Europa încearcă să limiteze creșterea facturilor la energie
Ministrul pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a declarat luni că prețurile la electicitate ar putea crește în Italia cu până la 40% în următorul trimestru, fiind influențate de creșterea prețurilor la gaze naturale, dar și de scumpirea certificatelor de emisii.
Citeste si: Spania plafonează prețul gazelor naturale. Ce face Guvernul de la București după explozia facturilor
Cu cât au crescut prețurile la energie
În perioada aprilie-iunie, prețurile au crescut cu aproximativ 20%.
Majorarea cu 40% pentru facturile de energie electică reprezintă cu 1.300 de euro mai mult pentru familiile din Italia, au estimat cei de la Asociația pentru protecția consumatorilor, Assoutenti.
Ce prevede reforma prețurilor la energie
Reforma prevede o analizare a costurilor de sistem din facturile consumatorilor, iar una dintre propuneri ar fi ca acestea să fie înregistrate în codul general al impozitelor, potrivit surselor Reuters.
Davide Tabarelli, preşedintele centrului de reflexie Nomisma Energia, este de părere că eliminarea costurilor din factura finală ar putea aduce creșteri la prețurile materiilor prime.
Costurile de sistem, în care intră cheltuieli pentru stimulente pentru energia regenerabilă și siguranță nucleară sunt 20% din facturile finale la energie ale italienilor.
Citeste si: Klaus Iohannis și Florin Cîțu discută facturile uriașe la gaze și energie cu șeful grupului Enel
Guvernele din Europa încearcă să limiteze creșterea facturilor la energie
Planurile autorităților italiene se întâlnesc cu încercările tuturor guvernelor din Europa care caută soluții pentru limitarea creșterii facturilor la energie pentru a ajuta familiile și pentru a sprijini micile afaceri în contextul crizei sanitare din acest moment.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Spania va plafona prețurile la gazele naturale, taxele vor fi reduse, iar profiturile vor fi destinate companiilor energetice. Toate aceste măsuri vin pentru a reduce prețurile facturilor care au crescut excesiv în ultima perioadă în toată Europa.
Citeste si: Prețurile la energie au adus scumpiri în lanț. Salariile românilor, cu 1 leu mai mari!
Aceste creșteri ale facturilor vin în urma cererilor ridicate de gaze naturale, livrări limitate și scumpirea certificatelor de emisii. Prețurile din acest moment indică faptul că problema facturilor uriașe la gaze naturale și energie electică nu ar putea dispărea până la venirea sezonului rece.