Starea de urgență, prelungită până pe 15 octombrie. Ce țară a luat decizia
Solicitarea premierului italian Giuseppe Conte, de a prelungi starea de urgență pe teritoriul Italiei, a fost aprobată marți seară de Senatul de la Roma.
Adresându-se Senatului, premierul Conte a susținut prelungirea stării de alertă, spunând că „trebuie să fim conștienți că încetarea (stării de alertă) ar paraliza întregul sistem de protecție și prevenire construit în ultimele luni grele”.
Starea de urgență urma să expire vineri în Italia, iar premierul italian a cerut prelungirea acesteia până la jumătatea lunii octombrie.
O dată cu prelungirea stării de urgență, autoritățile italiene pot folosi pârghii legale pentru a folosi, în cazul izbucnirii de focare de infecție, hoteluri, cazărmi sau chiar nave pentru pacienții pozitivi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Aceasta le mai permite autorităților să blocheze zorurile către și dinspre țări cu risc înalt de contaminare. Italia a luat decizia în urmă cu două săptămâni să închidă legăturile aeriene și terestre cu 16 state din afara Uniunii Europene și a spațiului Schengen. Totodată, a impus carantina pentru cetățenii care vin din România și Bulgaria.
Lideri din opoziție și experți din domeniul juridic s-au pronunțat împotriva prelungirii propuse de premierul Conte, susținând că este o încălcare a drepturilor civile, potrivit Agerpres.
Vârful crizei provocate de coronavirus a fost atins în Italia în martie şi aprilie; în ultimele săptămâni, situaţia s-a ameliorat, dar există încă temeri privind posibilitatea unui al doilea val al epidemiei. Până acum, în ţară s-au înregistrat aproape 247.000 de cazuri şi peste 35.000 de decese după infectarea cu virusul care provoacă COVID-19, conform datelor actualizate marţi de ministerul sănătăţii.