ITIA a refuzat orice formă de cooperare în cazul Simonei Halep. Avocatul tenismenei: „Este o instituție îndreptată spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează”
Avocatul Simonei Halep a precizat că ITIA nu a dorit să coopereze și să discute mai mult despre acest caz și este de părere că o astfel de instituție „este îndreptată spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează”.
Simona Halep a fost suspendată patru ani, în urma încălcării Programului Anti-Doping în Tenis (TADP). Decizia Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat decizia în cursul zilei de marți, iar acum Simona Halep este hotărâtă să o atace. Ea a spus că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).
Avocatul Simonei Halep, Bogdan Stoica, a declarat că ITIA a refuzat să coopereze și să discute despre cazul Simonei Halep.
Acesta consideră că este „o instituție îndreptată spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează”.
„Am făcut şi teste cu un voluntar care a ingerat colagenul folosit şi de Simona, potrivit cantităţilor şi protocolului pe zile.
După o perioadă de 3-4 zile, s-a făcut un test de urină care a ieşit pozitiv la roxadustat, confirmând astfel contaminarea colagenului, cât şi faptul că acel colagen putea determina o probă pozitivă. Toate acestea au fost transmise la ITIA şi ne-am oferit să ne întâlnim cu experţii ITIA să facem încă o dată testele şi să ajungem la o concluzie comună, acceptând imediat că testul Simonei din data de 29 august 2022 a fost pozitiv.
Noi nu am mai contestat că n-ar fi fost un test valid. Au fost diferenţe intre proba A şi proba B. Se întâmplă când cantităţile detectate sunt atât de mici, absolut infime", a declarat avocatul Simonei Halep pentru Digi Sport .
Avocatul tenismenei a precizat că ITIA nu a vrut să coopereze cu Simona Halep sau cu reprezentanţii ei.
„ITIA a refuzat orice formă de cooperare, de discuţie, n-au acceptat nici să mergem noi la laboratorul lor de la Salt Lake, au făcut propriile teste cu echipamentele şi metodele lor şi ne-au anunţat că au detectat roxadustat în probele respective.
Nu ştiu dacă aş putea vorbi de rea-credinţă, dar cred că ITIA nu e o instituţie îndreptată spre aflarea adevărului, ci spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează.
Sigur, dânşii sunt într-o poziţie de procurori şi înţeleg asta, noi suntem perfect de acord că Simona a avut un test pozitiv. Eram deschişi să discutăm despre o sancţiune pe care s-o acceptăm imediat, dar dânşii nu au fost de acord.
Au vrut să tărăgăneze toate procedurile, să folosească experţii ca să lungească toate etapele procedurale”, a mai spus Bogdan Stoica.
Avocatul este de părere că o instituție precum ITIA simte nevoia „de a-și justifica existența”, deoarece până la Simona Halep ar mai fi existat doar câteva cazuri de dopaj.
„Nu pot să mă gândesc decât la faptul că o instituţie de acest gen, cu un buget uriaş, simte nevoie de a-şi justifica existenţa, deoarece nu a avut decât câteva cazuri. Când e vorba de un atlet de top, contează cu atât mai mult.
În cadrul discuţiilor pe care le-am avut, dânşii au mizat pe ideea că ar putea determina un soi de recunoaştere al consumului de substanţe interzise. Ştiind profilul Simonei, a spus că niciodată nu vă recunoaşte că a consumat ceva dacă n-a făcut-o, ar fi putut să-i dea şi 100 de ani", a mai spus acesta, potrivit sursei citate.