Cât de toxic este medicamentul veterinar Ivermectină, folosit de unii români împotriva COVID
O isterie extrem de periculoasă s-a creat în farmacile veterinare după ce persoane cu notorietate au promovat folosirea unui medicament veterinar, Ivermectina, contra COVID. Specialiștii atrag atenția că efectele acestui medicament pot fi extrem de toxice pentru oameni.
Author: Razvan Ilie miercuri 27 ianuarie 2021 , 09:45
Ivermectina, substanţa care ar putea fi folosită în lupta împotriva coronavirusului, este considerată periculoasă de specialişti.
Stocul de Ivermectină s-a epuizat rapid în farmaciile veterinare din România. Chiar şi înainte ca autorităţile- extrem de speriate de fenomenul propagat, să apuce să ia măsuri urgente si să retragă din unităţile veterinare medicamentul altădată banal, folosit pentru deparazitarea câinilor şi pisicilor.
Pentru că acum nu se mai găseşte în nicio farmacie, Ivermectina a început să fie vândută online, unde se poate comanda anonim- prețul este de 30 de lei cutia. Această practică nu este una legală.
Ce spun medicii veterinari despre Ivermectină: "Are un potențial toxic destul de puternic"
Autorităţile s-au autosesizat imediat după ce Gigi Becali, dar şi medicul român din Las Vegas, Ion Alexie, au solicitat includerea Ivermectinei în protocolul de tratament COVID, pe motivul că ar face minuni împotriva virusului. Numai că substanţa la care au făcut referire cei doi este varianta pentru consum uman, cea aprobată de FDA în Statele Unite, şi NU Ivermectina destinată uzului veterinar în ţara noastră.
„ Este un potențial toxic, are un potențial toxic destul de puternic și am văzut animale care au murit după ce le-a fost administrată o cantitate foarte mare din substanța asta.
În niciun caz nu putem să le dăm noi ca medici veterinari oamenilor să facă automedicație. Este absurd, este aberant, pur și simplu este neetic și, de asemenea, mai e o problemă foarte mare: ne punem pe noi, ca și profesie, într-o situație extrem de delicată, să ne pierdem dreptul de liberă practică și chiar să ajungem la pușcărie ”, spun medcii veterinari.
Alexandru Rafila: "Aceste medicamente parazitare sunt foarte toxice"
Medicamentele parazitare de tipul Ivermectinei sunt foarte toxice, atrage atenția medicul Alexandru Rafila, şi de multe ori efectul este cumulativ. Una este să iau două zile Ivermectină pentru că am avut un contact infectat cu cineva şi alta este să iau în fiecare zi, arată specialistul.
"La nivel european, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentelor) nu a aprobat acest medicament, singura utilizare la nivel comunitar este pentru afecţiuni parazitare la nivelul pielii, pentru râie. Acest lucru mă face să fie reţinut să recomand aşa ceva. Chestiunea aceasta în care oamenii încearcă să ia, inclusiv din punct de vedere profilactic, acest produs, este total greşită.
Noi nu discutăm numai de situaţia în care prevenim infecţia, dar trebuie să vedem cu ce consecinţe.
Una este să iau două zile Ivermectină pentru că am avut un contact infectat cu cineva şi alta este să iau în fiecare zi. Aceste medicamente parazitare sunt foarte toxice şi de multe ori efectul este cumulativ. Dacă sunt oameni care iau perioade îndelungate Ivermectină ca să nu se îmbolnăvească cu COVID, atunci avem o problemă foarte serioasă, oamenii ar putea avea nişte probleme foarte serioase.
Eu am găsit un document de la FDA (Agenţia Americană a Medicamentelor) care nu recomandă acest produs pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.
Nu trebuie să inducem populaţiei un entuziasm extraordinar pentru un produs care nu este autorizat în România pentru tratamentul COVID, în detrimentul vaccinării, care a fost autorizată. Nu trebuie să creăm false speranţe oamenilor într-o perioadă atât de dificilă", a fost comentariul lui Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, conform Antena3.
Ce spune Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.
Potrivit ANSVSA, în România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată.
Despre utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, ANSVSA spune că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.